22 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir18°C
  • Berlin2°C

TBMM YETKİ GASBINA SEYİRCİ KALMAZ

Meclis Başkanı Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin esasa girmesini engelleyecek yeni bir düzenlemenin yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

TBMM yetki gasbına seyirci kalmaz

09 Temmuz 2010 Cuma 07:48

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin değişiklik paketine yönelik verdiği 'kısmi iptal' kararına sert tepki gösterdi. Mahkeme'nin 'yetki gasbı' yaptığını söyleyen Şahin, Parlamento'nun itibarını zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu doğuracak bu karara Meclis'in ve milletvekillerinin seyirci kalmayacağını vurguladı. 

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Parlamento'nun itibarını ve halktan alınan temsil yetkisini aşındıracak girişimlere karşı milletvekillerimiz ve Parlamento'muz kendi hukukunu koruyacaktır. Durum onu göstermektedir ki, esastan inceleme yasağını Anayasa Mahkemesi'nin çiğneyemeyeceği yeni bir modelin veya Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiştir." diye konuştu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yaptığı yazılı açıklamayla Anayasa Mahkemesi'nin davanın esasına girmesini eleştirdi. anayasayı değiştirme yetkisinin yalnızca milletin temsilcilerine tanındığını, bu yetkinin 'mutlak, paylaşılamayan ve devredilemeyen bir yetki' olduğunu vurguladı. 'Meclis'in milli iradeden aldığı bu yetkisi üzerinde vesayet oluşturabilecek bir anlayışın kabul edilemeyeceğini' kaydeden Şahin, "Erklerin kendilerine Anayasa'yla tanımlanan sınırlar içerisinde hareket etmeleri, demokratik sistem açısından zorunludur. Aksi bir durum, demokrasinin sınırlarının zorlanmasıdır." ifadelerini kullandı.

Yasama, yürütme ve yargı erklerinin Anayasa'dan doğan haklarını kullanırken kendilerini başka bir erk yerine koyamayacağı ve olmayan yetki kullanamayacağını anlatan Şahin, şöyle devam etti: "Türkiye tecrübesi onu göstermektedir ki, 1961 yılından bu yana kimi zaman anayasa değişiklikleriyle sınırlanmasına karşın Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliklerinin esastan da incelenmesi eğilimini sürdürmektedir. Bu, düz bir Anayasa ihlali değil, bundan öte yalnızca milletvekillerine tanınan Anayasa değiştirme yetkisinin bizzat özüne müdahaledir."

Parlamento'nun itibarını ve halktan alınan temsil yetkisini aşındıracak girişimlere karşı milletvekilleri ve Parlamento'nun kendi hukukunu koruyacağını belirten Mehmet Ali Şahin, bu son kararla Yüksek Mahkeme'nin kendisini anayasa koyucu yerine koyduğunu ifade etti. Meclis Başkanı, Anayasa Mahkemesi'ne "Anayasa'yı çiğneyerek ürettiği ve kendisini kurucu iktidar yerine koyduğu bu vahim eğilimi süratle terk etmek ve Anayasa sınırlarına dönmek zorundadır." çağrısında bulundu. Gelinen noktada artık, Anayasa Mahkemesi'nin esasa girmesini engelleyecek düzenlemenin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Şahin, şu ifadeleri kullandı: "Durum onu göstermektedir ki, esastan inceleme yasağını Anayasa Mahkemesi'nin çiğneyemeyeceği yeni bir modelin veya anayasa değişikliğinin zamanı gelmiştir. Umuyorum ki, Meclis'imiz ve onun değerli üyeleri zamanın kendilerine yüklediği bu tür bir değişiklik yetkisini gecikmeden kullanacaklardır. Herkes bilmelidir ki, Meclis'imiz, milli iradenin kendisine yüklediği sorumlulukları anayasada belirlenen ilkeler çerçevesinde yerine getirmeye devam edecektir."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.