19 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Berlin14°C

"TARİHİ BÜTÜNLEŞME HAREKETİ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümetin üzerinde çalıştığı Kürt açılımı için "Bunu tarihi bir bütünleşme hareketi olarak görmek lazım. Bunun temeli de kardeşliktir." dedi.

"Tarihi bütünleşme hareketi"

09 Ağustos 2009 Pazar 17:15

Davutoğlu, Davutoğlu, Konya'nın Taşkent ilçesinden katıldığı, Kanal 7'de yayımlanan "Başkent Kulisi" programında, Türkiye'nin dış politika gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

NEHRİN AKIŞINA DIŞARDAN BAKMAK GEREK

"Kürt açılımıyla/demokratikleşme açılımıyla hükümet ne yapmak istiyor? Bu konu tüm hassasiyetleri ortak bir noktada buluşturacak bir plan mıdır?" şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, tarihin gidişatını okuyabilmek için "akan nehrin içinden çıkarak, nehrin akışına dışarıdan bakmak/seyretmek gerektiğini", ancak o zaman doğru kararlar verilebileceğini söyledi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu açılımı, bu yeni çalışmayı, sadece bir gruba yönelik bir açılım gibi düşünmemek lazım. Tarihi bir bütünleşme hareketi olarak görmek lazım. Bunun temeli de kardeşliktir.

KARDEŞLİĞİ KORUMA SORUMLULUĞU

Dışarıdan birileri et ve tırnak gibi birbirine geçmiş bu kardeşleri, birbirine düşman etmek isteyebilirler. İçeriden bazıları hissi davranıp, o hissi ortamın içinde böyle bir psikolojik gerilimin parçası olabilirler. Ama devlet adamlarının, aydınların her şeyden önce bu kardeşliği koruma sorumluluğu var.

Hiçbir özgürlük bizim için ürkütücü olmamalı, ürkütücü olması gereken şey, demokratikleşmenin genişlemesi değil, daralması olmalı."

Kardeşliğin, demokratikleşmenin ve Türkiye'nin ölçeğini büyütmenin bu sorunla mücadeledeki önemini vurgulayan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde Irak'a gideceğini de hatırlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.