06 Mayıs 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara3°C
  • İzmir11°C
  • Berlin11°C

TARAF YAZARINDAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA!

18-19 Aralık'ta Diyarbakır'da düzenlenen GTK çalıştayına katılan aydınlara, "özerklik taslağı nasıl ve ne zaman verildi?" tartışması sürüyor.

Taraf yazarından itiraf gibi açıklama!

27 Aralık 2010 Pazartesi 13:04

DTK'nın Demokratik Özerklik Çalıştayı'na konuşmacı olarak katılan Taraf yazarı tarihçi Ayşe Hür, kendisi ile konuşan Selin Ongun'a çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Güncel siyaseti "tarih okuması" eşliğinde analiz ettiği yazılarına Radikal ve Agos gazetelerinin ardından Taraf gazetesinde devam eden Ayşe Hür tartışmalara yol açan taslağın, programın sonunda dağıtıldığını ve Türk kökenli aydınların orada oluşunu, özerklik taslağının zımnî bir onayı gibi yansıtmak istendiğini ileri sürdü.

"KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİNE MALZEME TAŞIYORUM"

T24 internet sitesinde yayınlanan röportajda "milliyetçilik" kavramının yeniden canlandırıldığını ve bunda aydınlarında kabahati olduğunu ileri süren Ayşe Hür şöyle devam etti:

"Aslında burada not etmek gerek; milliyetçilik yeniden canlandırıldı. Bunu bizim aydınlarımız da yapıyor. Örneğin Kemalizm’i eleştirirken, ben de dolaylı olarak Kürt milliyetçiliğine malzeme taşıyorum. Ya da “Kürtlere yıllarca hakları verilmedi. Elbette haklarını alacak Kürtler” deniyor, değil mi? Biz hepimiz bu söylemle, Kürt milliyetçiliğini yeşertmiş oluyoruz.

Ben en büyük eksikliğimin genel olarak milliyetçilik eleştirisini tam yapmadan özel olarak Türk milliyetçiliği eleştirisi yapmak olduğunu düşünüyorum. Böylece sanki kötü olan Türk deneyimi imiş gibi anlaşıldı.

Evet, Türk deneyimi ikinci kuşak milliyetçilikler içinde kötü bir üne sahip ama bütün milliyetçilikler birilerini ötekileştirme üzerine inşa edilir. Çalıştayı düzenleyenler diyorlar ki, Biz tarihten ders aldık, kötülükleri tekrar etmeyeceğiz, ama en basit bir örnek Kuzey Irak’ta bile Kürtçenin Sorani lehçesi resmi dil olarak kabul edildi, Kurmançi ise yasaklandı. Demek ki işler söylendiği kadar basit yürümüyor."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.