28 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır27°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin16°C

TARAF GAZETESİNE CESARET ÖDÜLÜ

2009 Leipzig Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü Taraf’ın ‘baskıya rağmen sürdürdüğü cesur habercilik’ nedeniyle Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’a verildi.

Taraf gazetesine cesaret ödülü

06 Eylül 2009 Pazar 16:12

2009 Leipzig Medya Ödülü’nün gerekçesinden: Taraf araştırmacı gazeteciliğiyle öne çıktı. Cesur haberleriyle hükümette ve orduda düşman kazandı. İlan alamasa da, baskılar sürse de idealist, tavizsiz yoluna devam ediyor. Ahmet Altan’ın bir İtalyan ve bir Hırvat gazeteciyle paylaştığı ödül, daha önce Rusya’da öldürülen gazeteci Anna Politkovskaya ile Vietnam ve Irak savaşlarına muhalif ABD’li yazar Seymour Hersh’e de verilmişti.

2009 Leipzig “Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü” Taraf’ın Genel Yayın Yönetmeni, yazar Ahmet Altan’a verildi. İtalyan gazeteci-yazar Roberto Saviano ile Hırvat editör Duşan Miljus ödülün diğer sahipleri oldu. Üç gazeteci 30 bin avro değerindeki ödülü paylaşacak.

“Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü” Leipzig Bankası Medya Vakfı tarafından veriliyor. Ödülle ilgili açıklamada Ahmet Altan ve Taraf hakkında şu cümleler yer aldı:

“Ahmet Altan yaptığı iş hakkında ‘böyle bir şey yapmak için deli olmak gerekir’ diyor. Altan, 2007’de kurulan ve araştırmacı haberciliğiyle Türkiye’de öne çıkan günlük gazete Taraf’ın Genel Yayın Yönetmeni. Altan kariyerine, gazeteci olarak başladı. Hürriyet ve Milliyet gibi tanınmış gazetelerde köşeyazarlığı yaptı ve bu dönemde yazdıklarıyla birçok kez hükümetle çatıştı. Milliyet, Ahmet Altan’ı, Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu kurgusal bir Kürdiye ülkesinden bahseden yazısı nedeniyle işten attı. Altan, Taraf’ın sorumlusu olarak gazeteciliğe dönene kadar sadece roman yazdı. Eylül 2008’de Ermeni Soykırımı’nın kurbanlarına adadığı bir köşe yazısı nedeniyle Türklüğe hakaretle suçlandı. Taraf ise cesur haberciliğiyle, özellikle de 17 askerin öldüğü bir PKK saldırısına ilişkin haberiyle, hem hükümette hem orduda düşmanlar kazandı. Söz konusu haberde ordunun, PKK saldırısından önceden haberdar olduğu ama hiçbir şey yapmadığı anlatılmıştı. İlan verenler Taraf’tan uzak duruyorlar, resmi makamlar Taraf’ı düzenli olarak suçluyorlar ve bunun sonucu olarak, gazete çok ciddi ekonomik sorunlar yaşıyor. Türkiye’deki yabancı gazetecilerin nezdinde, idealist ve tavizsiz tavrıyla çok değerli bir gazete olan Taraf, Genel Yayın Yönetmeni Altan’ın idaresinde, bütün bu sorunlara rağmen yoluna devam ediyor.” (Taraf)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.