23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara11°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

TANSİYON TEDAVİSİNDE YENİ UMUT

Bilimadamları, yüksek tansiyonun durdurulması veya yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasını sağlayabilecek önemli bir adım attı.

Tansiyon tedavisinde yeni umut

08 Ekim 2010 Cuma 11:13

Vücutta yüksek tansiyona neden olan mekanizma İngiliz bilimadamlarınca ortaya çıkarıldı. Bunun, hastalığın durdurulması veya yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasını sağlayabilecek önemli bir başarı olduğu bildirildi.

Daily Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, araştırmacılar ilk kez, vücudun kan basıncını nasıl kontrol altına aldığına ve sürecin bazen nasıl yanlış gittiğine dair anahtar bir unsuru buldular.

Cambridge ve Nottingham üniversiteleri bilimadamları, söz konusu mekanizmayı, kadınlarda gebelikte görülen tansiyonun çok tehlikeli bir biçimi olan "preeklampsi" üzerinde çalışırlarken keşfettiler.

Tansiyon, "anjiotensin" denilen hormonlar tarafından kontrol ediliyor ve bu hormonun yükselmesi kan basıncını artırıyor.

Bu hormonları araştırmak için 20 yıl harcayan bilimadamları, nihayet bunların gelişimdeki ilk aşamayı keşfettiler. Bilimadamları artık bu hormonların aşırı üretimine yol açan anahtarı engellemenin bir yolunu bulabileceklerini düşünüyorlar.

Cambridge Üniversitesinden Prof. Robin Carrel, buldukları şeyden çok heyecan duyduklarını belirterek, "(Hastalığın oluşumuyla ilgili) Bir adım öncesine giderek ve ilk değişime bakarak yeni stratejilerin yolunu açıyor ve neden bazı insanların yüksek tansiyona yakalandığını anlamaya başlıyoruz" dedi.

Tansiyon, kalp hastalıklarının ve felcin temel nedenlerinden biri ve bu hastalığın tedavisi için verilen ilaçlar, tüm reçetelerin yüzde 6'sını oluşturuyor.

Halen kullanılan tansiyon ilaçları kan basıncının yükselmesine yol açan mekanizmanın daha sonraki evrelerini hedef alıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.