16 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara23°C
  • İzmir23°C
  • Berlin9°C

'TAHRİR EL ŞAM İDLİB MUTABAKATINA UYACAK'

İdlib'deki muhalif gruplar Heyet Tahrir el Şam'ın Türkiye-Rusya-İran mutabakatına uyacağını söylüyor. Anlaşma 15 Ekim'e kadar terörist grupların bölgeyi terk etmesini öngörüyor.

'Tahrir El Şam İdlib mutabakatına uyacak'

27 Eylül 2018 Perşembe 12:41

İdlib’deki birkaç farklı muhalif örgütün temsilcisi, Reuters haber ajansına konuşarak  Heyet Tahrir el Şam’ın da aralarında olduğu rakip cihatçı grupların, İdlib mutabakatına uyma yönünde sinyaller verdiğini açıkladı.

”TÜRK ORDUSUYLA TEMAS KURULDU’

Ajansa isminin açıklanmaması şartı ile konuşan üst düzey bir muhalif yetkili, İdlib’in yüzde 60-65’ini elinde tutan Heyet Tahrir el Şam’ın üçüncü kişiler aracılığı ile bölgedeki Türk askeri yetkilileri ile temas kurduğunu açıkladı. Reuters’a konu ile ilgili Türk yetkililer tarafından bilgilendirildiğini söyleyen muhalif yetkili, “İşler yolunda gidiyor. Tahrir el Şam, anlaşmaya uyacağını duyurmadan, gereğini yerine getireceğini sözünü verdi.” dedi.

‘SİLAH TESLİM ŞARTI YOK ÖRGÜT ÇEKİLEBİLİR’

10 maddeden oluşan İdlib Anlaşması’nda 15-20 km derinliğinde bir silahsızlandırma bölgesi oluşturulacak. Mutabakata göre 15 Ekim’e kadar bölgenin tüm terörist gruplardan arındırılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters’a Çarşamba günü yaptığı açıklamada, radikal grupların ‘silahsızlanma bölgesi’nden çekilmeye başladığını açıklamıştı. Öte yandan Tahrir El Şam Örgütü henüz anlaşma ile ilgili duruşunu ortaya koyan bir açıklama yapmış değil. Türkiye istihbaratından isimlere dayanan bazı kaynaklar da Türklerin bazı yabancı savaşçıları örgütten koparıp rehabilite etmeye çalışabileceği iddiasını gündeme getiriyor.  Ajansa konuşan isyancı gruplar içinden çok sayıda farklı kaynak da, henüz bir çekilme olmadığını vurguluyor. Başka bir muhalif örgüt üyesi de “silahlarını teslim etme zorlaması olmadığı için” Tahrir el Şam’ın anlaşmaya uymasını beklediğini söyledi.

Türkiye’nin nüfuzu altında olan Ulusal Kurtuluş Cephesi liderlerinden Abdül Selam Abdül Razzak da “Anlaşmanın uygulamaya koyulması sırasında hiçbir devrimci grubun sorun çıkaracağını düşünmediğini” söyledi. Razzak, kendi örgütlerinin tek endişesinin, Suriye ordusunun ve müttefiklerinin anlaşmaya uyup uymayacağı olduğunu da açıkladı. (Reuters)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.