30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara14°C
  • İzmir15°C
  • Berlin14°C

SURİYELİ MUHALİFLER: TAMPON BÖLGE İSTİYORUZ

Suriye’de rejim muhaliflerinin şemsiye örgütü Ulusal Buluşma, İstanbul’da basın toplantısıyla kendisini tanıttı.

Suriyeli muhalifler: Tampon bölge istiyoruz

16 Aralık 2011 Cuma 09:40

Grubun sözcülerinden Suriye’nin eski İsveç Büyükelçisi Bessam İmadi, ağustosta oluşturulan Suriye Ulusal Konseyi’ni (SUK) güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Toplantıda, 10 gün önce ailesiyle İstanbul’a gelen İmadi’nin yanı sıra, Hatay’a yerleşmiş olan ve zaman zaman koordinasyon için sınıra kadar gittiğini söyleyen Dr. Marwan Khateeb ve Suudi Arabistan’da yaşayan Suriyeli işadamı Şeyh Khaled Ogla, Ulusal Buluşma hakkında bilgi verdi. “Suriye’de mücadele eden grupları tek şemsiye altında toplamayı başardık” diyen İmadi, SUK’un kendilerini tanıdığını ve Ulusal Buluşma’nın bir parçası olduğu Konsey’i güçlendirmeyi amaçladığını anlattı. Okunan metinde Ulusal Buluşma’nın hedefleri arasında “vatandaşlık esasına dayalı, kuvvetler ayrılığı ilkesi üzerine kurulu, ayrımcılığa yer vermeden siyasi, dinî ve kültürel özgürlükleri koruyan bir anayasa” olduğu belirtildi. Diğer hedefler ise medya özgürlüğü ve toprak bütünlüğü...

Grubun Hür Suriye Ordusu’yla ilişkisine dair bir soruya karşılık olarak ise İmadi, orduyu şu an itibariyle desteklediklerini, sivilleri koruma amaçlı eylemler yapmasını istediklerini, bu orduyla doğrudan bağlantıda olanın kendileri değil SUK olduğunu söyledi. Uluslararası toplumdan beklentilerine ilişkin soruya karşılık ise Marwan Khateeb tampon bölgenin kurulmasını istediklerini belirtti. Khateeb bunun yanı sıra Suriye’ye silah satılmasının engellenebileceğini ve Suriye’nin uçuşa yasak bölge ilan edilebileceğini söyledi. İmadi, bu gibi durumlarda tampon bölgenin sorunun olduğu ülkenin topraklarında kurulduğunu, şimdi de Türkiye’de değil Suriye’de kurulması gerektiğini belirtti. İmadi uluslarası toplumun Suriye’de etkisiz kaldığını belirterek “Umarım bir gün pasiflikleri için pişman olmazlar” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.