25 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Diyarbakır7°C
  • Ankara0°C
  • İzmir10°C
  • Berlin10°C

SURİYELİ KÜRTLER ÖZERKLİK İSTİYOR

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Suriye'de yaşayan 1.7 milyon Kürt'ün, Esad rejimi sonrası için özerklik çalışmalarına başladığını yazdı.

Suriyeli Kürtler özerklik istiyor

30 Eylül 2011 Cuma 13:11

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Suriye'de yaşayan 1.7 milyon Kürt'ün, Esad rejimi sonrası için özerklik çalışmalarına başladığını yazdı. Ülkede 500 bin Kürt'ün vatandaşlığı yok

Suriye'de altı aydır süren rejim karşıtı ayaklanmaya çoğunlukla katılmayan Kürtler, Beşar Esadyönetimine karşı örgütlenmeye başladı. Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Suriyeli Kürtlerin Esad rejimi sonrası dönemde özerklik elde etmek için çalışacaklarını yazdı. WSJ'ye konuşan Kürt eylemciler, son üç haftadır resmi olmayan 11 Kürt siyasi partisinin protestoları organize eden Yerel Koordinasyon Komiteleri'ndeki Kürt üyeler ile bir araya geldiğini söyledi. Esad sonrası dönemin konuşulduğu görüşmede Kürt partiler, ayrı bir komite kurma ve birkaç hafta içinde konferans düzenleme kararı aldı. Bu komite, geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da ilan edilen ve Suriyeli muhalifleri bir araya getiren en büyük organizasyon olan Ulusal Konsey'den bağımsız olacak.

WSJ'ye göre, Suriyeli Kürtler, muhaliflerin demokratik bir ülke kurma amacını paylaşsa da bunun sadece Arap halkı kapsayacağını düşünüyor. Kürtler bu nedenle Esad sonrası dönemde özerklik arayışına girecek. Muhaliflerin temmuzda Antalya'da yaptığı kongerede de "Arap devleti" ifadesinin kaldırılması reddedilince, Kürtler zirveyi terk etmişti.

32034

Suriye'de yaklaşık 1.7 milyon Kürt yaşıyor. Ancak 500 bin'inin vatandaşlığı bulunmuyor ve bu nedenle okula gidemiyor, seyahat edemiyor, mülk edinemiyorlar. Esad, isyan başladığında tüm Kürtlere vatandaşlık verileceğini söylese de sadece 45 bin'i bunu elde etti.

Uçuşa yasak bölge çağrısı

Bu arada Suriyeli muhaliflerden ilk defa uluslararası insani müdahale çağrısı geldi. Müslüman Kardeşler, Şam Deklerasyonu gibi muhalif gruplardan oluşan Suriye Devrimi Genel Komisyonu, BM'den uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istedi. Ayrıca Muammer Kaddafi'ye gibi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Esad ve yönetiminin hakkında insanlığa karşı suçtan soruşturma başlatılmasını talep ettiler. Ancak Time dergisine konuşan ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford Suriyelilere, "Yeni bir Libya beklemeyin" diye seslendi. Diğer yandan Ford, önceki gün muhalif liderlerle görüşmek içinelçilik binasına gittiğinde Esad yanlılarının domates ve yumurtalı saldırısına uğradı.

Yüzde 86'sı Esad'a karşı

Muhalifler diplomatik alanda çalışmalarını sürdürürken Suriye'de şiddet sürüyor. Eylemciler, Humus, Hama, Deraa ve Cebel Zaviye'de beş günde toplamda 69 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Buna karşılık, taraf değiştiren askerler, 80 güvenlik gücü ve gizli polisi öldürdüklerini açıkladı. Ayrıca, bazı istihbaratçıları da öldürdüklerini ve tutukladıkları öğrencileri serbest bıraktıklarını söyledi.

Öte yandan ABD'nin Peperdine Üniversitesi, Suriye'de 'gerilla anket' düzenleyerek rejime karşı memnuniyetsizliği ilk defa somut olarak ortaya koydu. Merkezlerini Lübnan'a kuran 8 kişilik ekibin araştırma sonuçlarına göre Suriyelilerin yüzde 86,1'i Esad'dan memnun değil, yüzde 81.7'si de rejimin değişmesini istiyor. Ankete katılanların yüzde 71.1'i rejim karşıtı protestolara olumlu bakıyor. (Milliyet)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.