30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara14°C
  • İzmir15°C
  • Berlin14°C

SURİYE'DE KÜRTLER ŞİMDİDEN KAZANÇLI

Kürt bölgelerinde gezisini sürdüren BBC muhabiri Orla Guerin çok parçalı Suriye bulmacasından ne çıkarsa çıksın Kürtlerin şimdiden kaostan yarar sağladığını söylüyor.

Suriye'de Kürtler şimdiden kazançlı

24 Ağustos 2012 Cuma 14:33

Altın çerçeveli gözlükleri, düzgün kara bıyığı ve çizgili gömleğiyle bizi karşılamaya gelen orta yaşlı adam, rahatlıkla banka müdürü sanılabilir.

Bekar ve çocuksuz olduğunu anlatırken, "Bir Kürt olarak özgür değilim. Tutsak bir çocuk dünyaya getirmek istemem" diyor.

Baba ve koca olmak yerine gerilla savaşçısı ve eylemci olmayı tercih etmiş. 15 yıldır Kürtlerin öz yönetimi için savaşıyormuş. Bugünlerde bu hedefe iyice yaklaşıldığını düşünüyor. Suriye'nin kuzeydoğusundaki bazı bölgelerde hakikaten görünen bu.

Kavurucu güneşin altında tozlu köy ve kasabalarından geçiyoruz, tepelerin eteklerinde çobanlar, hala sürülerini yayıyorlar, bir değişiklik yok.

Değişik olan tek şey Suriye güvenlik güçlerinin hiç görünmemesi. Temmuz ayı sonlarındaki protesto dalgasından sonra Devlet Başkanı Beşar Esad, muhtemelen diğer yerlere odaklanabilmek için Kürt bölgesindeki kontrolünü gevşetti.

Kürt liderler şimdi bölgelerinin yaklaşık yarısını kendilerinin denetlediğini söylüyorlar. Bu bölgelerde Suriye bayrakları, yerini Kürt bayraklarına bırakmış. Kürtçe eğitim veren okullar açılmış. Hükümete bağlık güvenlik güçleri ise bölgeden tamamen çekilmemekle birlikte, ortalıkta görünmüyorlar.

Kürt bölgelerine seyahat ederseniz, derin bir misafirperverlik ağının kucağına düşersiniz. Her kapı açık, her el yardıma hazırdır.

Said Hami'nin evinde Kürt usulü yerde halka olmuş oturuyoruz. "Daha bir ay önce bu şekilde biraraya gelmek bile imkansızdı. Bir gazeteciyle konuşmaya cesaret edemezdik" diyor.

Said Hami Esad rejimi tarafından öğretmenlikten atıldığını anlatırken öfkeyle yerdeki renkli kilime yumruğunu indiriyor. Said ve onun gibi düşünen bir çok Kürt Esad rejiminin bölgede tamamen silinmesini istiyor. "Bizi öldürmüyorlar. Ama özgür değiliz" diyor.

Kürtler ısrarla barışçı bir değişim istediklerini anlatıyorlar ama gerekirse mahalle mahalle savaşmaya hazır olduklarını, silahlı öz savunma birlikleri oluşturduklarını söylüyorlar. Bir milis de oluşmuş ama medyaya pek görünmek istemiyorlar.

Bölgenin en güçlü partisi PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) halim selim lideri Salih Muhammed Müslim bu milis gücü için, "Heryerde varlar ama bizim kontrolümüzde değiller" diyor.

Salih Muhammed Müslim uzun yıllardır Kürtlerin hakları için mücadele ediyor. Hapiste kaç yıl geçirdiğini sorduğumda gülerek, "Çok değil" diyor, "Her yıl iki üç ay, 2003'den bu yana". Sakin sakin halkının tarihi ve geleceğinden bahseden Müslim, "Mücadelemizin sonuç vermeye başladığını düşünüyorum" diyor.

Çok parçalı Suriye bulmacasından ortaya ne çıkacağı henüz belli değil ama Kürtler yaşanan kaostan şimdiden bir yarar sağlıyor. Yeni Suriye'de özerklik için mücadele ediyorlar, bunu söylüyorlar. Ama nihai olarak bir çoğunun gönlünde aslında bütün Kürtlerin bağımsız devleti hayali yatıyor. (BBC Türkçe)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.