29 Mart 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara14°C
  • İzmir17°C
  • Berlin7°C

SUDAN'DA HALK, DARBE KONSEYİNE KARŞI DA SOKAKTA

Sudan'da meydana gelen askeri darbenin ardından halk, demokrasi talebiyle protesto gösterilerini sürdürüyor.

Sudan'da halk, darbe konseyine karşı da sokakta

12 Nisan 2019 Cuma 15:15

Aylarca süren devrik lider Ömer el-Beşir karşıtı protestoları organize eden Sudanlı Profesyoneller Birliği (SPB), darbe bildirgesinin ardından "Yeni hükümetin devrilenin bir klonu" olduğunu söyleyerek vatandaşlarını eyleme çağırdı. 

Al Jazeera'nın aktardığına göre SPB'nin Twitter üzerinden yaptığı çağrıda, "Sabit durun ve devriminizi koruyun. Ordu karargahının önünde toplanın. Sokağa çıkma yasağına uymak klon hükümeti tanımaktır" ifadeleri yer aldı. Bu çağrının ardından on binlerce kişi günlerce sürecek oturma eylemi için bir araya geldi. Protestocular gece boyunca "Barış! Adalet! Özgürlük!" ve "Birincisi devrildi. İkincisi de devrilecek" şeklinde sloganlar attı. Sudan'da Beşir'in devrilmesinin ardından darbe bildirgesindeki "2 sene boyunca askeri geçiş konseyinin devralacağı" bilgisi protestocuları rahatsız etmişti. Protestocular askeri hükümet yerine sivil hükümet talep ediyor.

Protestoların devam etmesinin ardından bugün basın mensuplarının karşısına çıkan, Beşir'i deviren askerlerden kurulan geçiş konseyinin başkanı Ömer Zeinalabdin, "Sudan'da krizin çözümü ordudan değil, protestoculardan gelecek" dedi. 

6702-474.jpg

Zeinalabdin, "Biz halkın taleplerinin koruyucusuyuz. Güce aç değiliz" diye konuştu. Zeinalabdin ayrıca konseyin Sudan'daki krize bir çözümü olmadığını, bu çözümün halktan geleceğini söyledi.

"İnsanları hiçbir şeye zorlamayacağız" diyen konsey liderleri, ülkedeki silahlı gruplarla diyaloğa açık olduklarını söyledi. Zeinalabdin , askeri yönetimi en az fazla iki yıl süreceğini söylerken kaosun çözülmesi halinde "bir ay kadar kısa sürede görevi devredebileceğini" kaydetti. Askeri geçiş konseyinin lideri Mohammed Ahmed Awad Ibn Auf, dün okuduğu darbe bildirgesinde 2 sene boyunca seçim yapılmayacağını ve bu süreçte geçiş konseyinin yönetimde kalacağını belirtmişti.

Beşir’in görevden alınması ve iki yıllık bir askeri yönetim olacağının ilan edilmesinin ardından ABD de Sudan ordusuna sivil hükümete bırakma çağrısında bulundu. ABD Sözcüsü Robert Palladino, “Geçici otoritelere sivil katılımla hükümetin kurulmasını sağlama çağrısı yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.