30 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır0°C
  • Ankara2°C
  • İzmir12°C
  • Berlin1°C

SP ASKERİ OPERASYONLARIN DURMASINI İSTEDİ

Kurtulmuş, terörün sona erdirilmesi için "Terör örgütü koşulsuz silah bırakmalı. Güvenlik güçleri de rutin operasyonlarını durdurmalı" dedi.

SP askeri operasyonların durmasını istedi

17 Ağustos 2009 Pazartesi 18:18

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetin Kürt açılımı kapsamında bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi. Bakan Atalay, "Muhatap millettir" dedi. Kurtulmuş da, çözüm sürecinde sürdürülen askeri operasyonların durdurulmasını önerdi.

Saadet Partisi'ndeki görüşme sonrasında konuşan Kurtulmuş, terörün sona erdirilmesi için "Terör örgütü koşulsuz silah bırakmalı. Güvenlik güçleri de rutin operasyonlarını durdurmalı" dedi.

Kurtulmuş, hükümete sunulan öneriler çerçevesinde yeni anayasa, bölgeye ilişkin ekonomik ve sosyal telafi programlarının uygulanmasını da istedi.

Meclis'teki partilere de seslenen Kurtulmuş, "Bu süreçte iktidar ve ana muhalefet anlamsız tartışmalardan kaçınmalı" dedi.

"Herkesin, eteklerindeki taşları dökmesi" gerektiğini belirten Kurtulmuş, görüşlerin çok açık ve net bir şekilde ifade edilmesini istedi; sürecin sulandırılmaması, herkesin süreci gerginleştirmeden yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Partisinin sorunun çözümüne ilişkin önerileri olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'de siyasi ve hukuki reform sürecinin mutlaka başlaması gerektiğini ifade etti.

Kurtulmuş, "Bu anlamda mesele sadece Kürtlerin, Alevilerin, dindarların, gayrimüslim azınlıkların değil, Türkiye'de demokratikleşme ve özgürleşmenin esas başlangıcı millet tarafından seçilmiş insanlar eliyle yapılan sivil, demokratik anayasa yapımı süreciyle, siyasi ve hukuki reform sürecinin başlatılmasıdır" dedi.

Atalay'ın açıklamaları

İçişleri Bakanı Atalay da, çalışmaların Meclis çatısı altında olgunlaşması gerektiğini belirtti.

Bakan Atalay, "Bunlar, şu görüşmelerimiz, çok somut gelişmeler. Çok önemli noktalar üzerinde arkadaşların görüşlerini alıyoruz. Siyasi partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarının yani giderek biz de doğrusu zenginleşiyoruz. Bütün bu görüşlerle bizim bu çalışmamız giderek boyutlar kazanıyor. Zaten hedefimiz bu. Daha önce söyledim, bu haftanın sonuna kadar görüşmelerimiz büyük oranda tamamlanmış olacak. Cuma günü son olarak görüşemediğimiz bazı sivil toplum kuruluşlarımız, meslek kuruluşlarımız var. Sendikalarımız ağırlıklı... Onlarla da görüşeceğiz. Ondan sonra da çalışmamız devam edecek. O somutluklara geçtiğinde zaten bir şekilde açıklanır" dedi.

Atalay, bir gazetecinin, "Sayın Deniz Baykal, 'Muhatabım Sayın Başbakan'dır. Başbakan bana ne söylerse sır olarak saklarım' diyor" sözleri üzerine, "Sayın Başbakanımız herhalde onu değerlendiriyordur" dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir başka gazetecinin, "Öcalan'ın yol haritasına ilişkin basına yansıyan haberler var. Sizin görüşleriniz nedir?" sorusu üzerine, "Ben en başta söyledim. Sizler sordunuz. Daha ilk basın toplantımızda bunu açıkladım. Bu devletin bir çalışmasıdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin. Muhatap millettir. Biz kendi çalışmamızı ve sürecimizi yürütüyoruz. Ama en başta da söyledim, bu süreç hassasiyetler taşır. Herkes bu süreçle ilgili önleyici, provokatif düşünce ve tavırlardan kaçınmalı. O çalışmalar, söylenenler doğru mu, yanlış mı, nerelerden kaynaklanıyor, bir şey söylemiyorum. Onu bilemiyorum şu anda, ama benim söyleyeceğim budur, bu konuda. Biz kendi çalışmamızı yürütüyoruz. Muhatabımız da bizim millettir. Bu devletin bir projesidir ve kendi rayında yürütmektedir" dedi.

"Yer isimleriyle ilgili çalışma yok"

Beşir Atalay, "DTP'nin yeterli hassasiyeti göstermediğini düşünüyor musunuz?" sorusuna karşılık, "O konuda şimdi değerlendirme yapmıyorum. Herkesi hassasiyete davet ediyorum" dedi.

Atalay, değişen yer adlarıyla ilgili bir soru üzerine de, bu tür çalışmaların zaten her zaman olduğunu belirterek, "İlla bu, şu veya bu dilde yer ismi olarak değil, bir mahallenin, bir köyün ismi değişir. Yerelden bu talep gelir ve İçişleri Bakanlığı olarak biz bunu onaylar, göndeririz. Yani bu her zaman olan bir şey. Köylerle ilgili diyorum. Bu süreç içinde, şu sıralarda bu manada bir teklif gelmedi doğrusu. Bu çalışmalar hiç yokken de yer ismi değişiklikleriyle ilgili hiçbir şey gündemde yokken de, normal zamanlarda, iller, ilçeler çalışma yaparlar. 'Buranın ismini şöyle yapmak istiyoruz' derler, yazarlar İçişleri Bakanlığına. Biz bunu değerlendiririz, onaylar, göndeririz. Bundan sonra da böyle olur. Bunun için çok özel, toplu falan bir çalışma söz konusu değil" dedi.

Gazetecilerle bir araya geldi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, SP ile görüşmesinin ardından "demokratik açılım" çalışmaları çerçevesinde İstanbul Ticaret Üniversitesinde gazetecilerle bir araya geldi.

Atalay, İstanbul Ticaret Üniversitesi gelişinde basın mensuplarını selamlayarak, "Çıkarken bir açıklama olmayacağı için zahmet etmişsiniz buraya... Girerken 'Merhaba' diyeyim istedim. Sağ olsun Sabri Bey (Sabri Orman) benim eski dostum ve üniversitenin rektörü, böyle bir program düzenlemişler. Beni de davet etmişler. Sadece dinleyeceğimi biliyorsunuz. Gazeteci, yazar, düşünür arkadaşlarımız var. Onları dinleyeceğim, faydalanacağım" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlamayan Atalay, daha sonra üniversiteye girdi. Atalay'ın bazı köşe yazarlarının "demokratik açılıma" ilişkin görüşlerini alacağı toplantıya Nuray Mert, Emre Aköz, Murat Belge, Nevzat Çiçek, Abdurrahman Dilipak, Mehmet Metiner, Soli Özel, İbrahim Karagül, Mahmut Övür, Orhan Miroğlu, Avni Özgürel katıldı. Toplantı, basına kapalı olarak gerçekleştiriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.