SİYASİ TUTUKLULAR KAPSAM DIŞI: İNFAZ DÜZENLEMESİ MECLİS’TEN GEÇTİ
Siyasi tutukluların kapsam dışı bırakıldığı, yaklaşık 100 bin mahpusun tahliye edilmesini sağlayacak 70 maddelik infaz yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
14 Nisan 2020 Salı 11:21
“Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda kabul edildi.
Teklifin kabul edilmesiyle birlikte, infaz kanunu da olmak üzere 11 kanunda değişiklik yapıldı.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre HDP, CHP, İYİ Parti’nin teklifin tümü üzerindeki açık oylama talebi reddedildi. Oylama elektronik açık oylama ile yapıldı.
330 oyun kullandığı oylamada teklif 279 ‘evet’, 51 ‘red’ oyuyla kabul edilerek yasalaştı.
Değişikliğe gidilen maddeler
Teklifin tüm görüşmelerinde 32,46, 48, 67’nci maddelerinde değişikliğe gidildi, 54’ncü madde ise tekliften çekildi.
Buna göre MİT Yasası’na muhalefet suçları ve “canavarca hisle işlenen suçlar” infaz indirimi kapsamı dışına çıkarılırken, “cezasızlık algısına yol açtığı” gerekçesiyle ceza alan herkesin cezaevine girmesinin yolunu açan değişiklikten vazgeçilerek, herkesin maktu olarak 1 yıllık denetimli serbestlikten yararlanması hükmü korundu.
Bir diğer değişiklikle de Basım İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alamayan gazeteler cezaevine girebilecek.
Teklifte en önemli değişikliklerden birisi ise MİT Kanunu’na karşı işlenen suçlarda üçte iki olarak uygulanan infazın, yasa teklifinde 1/2’ye indirilmesini öngören düzenlemeden vazgeçilmesi oldu. Buna göre MİT Yasası’na karşı işlenen suçlarda infaz indirimi uygulanmayacak.
Muhalefet partilerinin sözcüleri, yapılan bu değişikliğin, halen tutuklu olan gazeteciler Aydın Keser, Ferhat Çelik, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel’in indirimden yararlanmasını engelleme amacı taşıdığını ifade ederek önergeye karşı çıktı.
Muhalefet ne dedi?
HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz:
“Bu teklife baktığımızda, öyle incelikli düşünülmüş ki bazı şeyler, açık cezaevinde kalan tavuklar bile hesaba katılmış ‘Bu tavuklar ne olacak?’ diye. Bu tavuklar düşünülürken Kürt siyasetçiler, muhalif tutsak gazeteciler, bebekli anneler, ağır hasta tutsaklar ve çocuklar düşünülmemiş ama AKP iktidarı açık cezaevinde kalacak olan tavukları düşünmüş.”
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu:
“Olması gereken, eşit ve adil bir biçimde infaz indirimini sağlayacak, bazı suçlar bakımından infazın ertelenmesini sağlayacak ve tutuklular bakımından da adli kontrol yöntemlerini öne çıkaracak bir paketin buraya gelmesi ve geçmesiydi ama maalesef olmadı.”
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk:
“Bu ülkede yakın tarihe kadar en güvenilir kurumların başında yargı gelirdi. Yargıya güven düşmüştür. AK Parti’nin, kanun tekliflerini Meclis’e getirme şekli ortadadır. Kendi işlerine yarayacak ya da kendilerine yakın grupların baskısıyla çıkarılacak kanunları vatandaşın cambaza baktığı bir dönemde gündeme alması alışkanlık hâline gelmiştir. Ağzına kadar dolu cezaevlerinde kontrolün, denetimin kaybolduğu bir noktada korona, aranan cambazın bahanesi olmuştur.”
İnfaz düzenlemesine dair
AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifin yasalaşmasıyla birlikte, hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 100 bin civarındaki tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.
Ancak başta HDP olmak üzere muhalefet partileri ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunmuştu.
Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmadı ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakıldı.
Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. (Karınca)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.