ŞİLİ’DE 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ SOKAĞA ÇIKTI
Şili’nin başkenti Santiago’da, 1 milyondan fazla kişi kapsamlı bir sosyal reform ve Devlet Başkanı Pinera’nın istifası talebiyle sokaklara çıktı. Pinera ise “Mesajı aldık” dedi.
26 Ekim 2019 Cumartesi 13:56
Şili’de ülke tarihinin en büyük hükümet karşıtı protestolarından biri düzenlendi.
Başkent Santiago’da, Cuma günü 1 milyondan fazla kişi kapsamlı bir sosyal reform talebiyle sokaklardaydı.
Eylemciler gelir eşitsizliği ve yaşam standartlarını protesto ederek, Devlet Başkanı Sebastian Pinera için istifa sloganları attı.
Santiago Belediye Başkanı Karla Rubilar, verdiği demeçte “Bu tarihi bir gün” dedi ve halkın yıllardır biriken “öfke ve isyanını” dışa vurduklarını belirtti.
AFP’ye konuşan 38 yaşındaki Francisco Anguitar ise “Adalet, dürüstlük ve etik bir hükümet çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Diğer yandan Valparaiso, Punta Arenas, Vina del Mar ve diğer birçok kentte de binlerce kişi protesto için sokağa çıktı.
Devlet Başkanı: Mesajı aldık
Şili Devlet Başkanı Pinera, akşam saatlerinde Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Hepimiz mesajı aldık” ifadesine yer verdi.
“Hepimiz değiştik. Beraberlik ve tanrının da yardımıyla hepimiz için daha iyi bir Şili’ye doğru ilerleyeceğiz” diye belirten Pinera, atılacak adımlarla ilgili ayrıntılı bir bilgi ise vermedi.
Protestolar nasıl başlamıştı?
Şili’de, 6 Ekim’de yoğun saatlerde metro biletinin 830 Şili pezosu (1,16 Dolar), otobüs biletinin ise 710 Şili pezosu (1 Dolar) olmasını kararlaştırmıştı.
Açıklanan zamma karşı eylemler 11 Ekim Cuma günü, Santiago’da 80’den fazla öğrencinin Bellas Artes ve Santa Lucía metro istasyonlarında bilet almadan turnikeden atlamasıyla başlamıştı.
Tüm ülkeye yayılan eylemler sırasında başkent Santiago’da bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verilmişti.
Eylemlerde ayrıca metro istasyonları ve otobüsler yakılırken, binlerce işçi de Çarşamba ve Perşembe günleri genel greve katılmıştı.
Pinera’nın metro bileti zammının geri çekildiğini duyurması ise eylemcileri yatıştırmaya yetmemişti.
Hükümet bunun üzerine Cumartesi günü ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmişti.
Eylemlerin başlangıcından bu yana en az 19 kişi hayatını kaybederken, en az 585 eylemci de yaralandı. 3 bine yakın eylemci ise gözaltına alındı.
Şili, Latin Amerika’nın en zengin ülkelerinden biri olsa da aynı zamanda gelir adaletsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler arasında.
36 üyeli Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) içinde gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülke de Şili. (ilke haber, Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe, AFP)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.