02 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara4°C
  • İzmir14°C
  • Berlin10°C

SGK PRİM BORÇLARINI SIFIR FAİZLE YAPILANDIRMALI

TESK Başkanı, SGK prim borçlarının 60 ay ve sıfır faizle yapılandırılmasının önemine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

SGK prim borçlarını sıfır faizle yapılandırmalı

17 Nisan 2010 Cumartesi 11:54

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Ocak’ta işsizliğin bir puan artışla yüzde 14.5’e, işsiz sayısının ise 3 milyon 591 bine çıktığını anımsatarak, böyle bir ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarının 60 ay ve sıfır faizle yapılandırılmasının önemine dikkat çekti. Palandöken, 5 puanlık işveren prim indirimlerinden esnafın da yararlanması gerektiğini vurguladı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada Ocak ayı işsizlik oranının bir puan daha artarak yüzde 14.5 olması, işsiz sayısının da 3 milyon 591 bine çıkmasını değerlendirdi. SGK prim borçlarının yapılandırılmasının önemine dikkat çeken Palandöken, "2010 yılı ilk çeyreğinde işsizlik oranlarının yüksek seyredeceği görülüyor. İşsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacak işveren primlerinin düşürülmesi önemli. Şu an işveren priminin yüzde 5’lik kısmını devlet karşılıyor ama bu destekten esnaf yararlanamıyor. Çünkü bu teşvikten yararlanabilmek için prim borcu olmama şartı var. Esnafın 3’te 2’si borçlu durumda, eğer prim borçları yeniden yapılandırılırsa, esnafın yükü hafifler ve istihdam artışı sağlanır" dedi.

"60 AY VE SIFIR FAİZ İLE PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI"

TESK olarak borçların yeniden yapılandırılmasında dikkat edilecek hususları önemle vurguladıklarını söyleyen Palandöken yapılması gerekenin, kısa vadeli değil, en az 60 ay vadeli ve sıfır faiz uygulanarak prim borçlarının taksitlendirilmesine imkan sağlanması olduğunu kaydetti. Palandöken açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:

"Bilhassa ana borca uygulanan yüksek faizden 5-10 kat büyüyen prim borcu ödemeyi zorlaştırmaktadır. Şu ana kadar birikmiş borç, enflasyon oranında yeniden değerlendirmeye tabi tutularak indirilirse yeniden yapılandırmadan sonuç alınabilecektir. 2008 yılında çıkarılan prim affından faydalanan 250 bin kişinin geri ödemesini yapamaması, kısa vadeli yapılandırma ve toplam borca uygulanan yüksek faizden kaynaklanmıştır."

"SGK’DA 18’İNCİ YAPILANMAYA İHTİYAÇ VAR"

SGK primlerinde defalarca yapılanma olduğunu ve yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu belirten Palandöken, "Bu koşullar devam ettiği sürece 19’uncu kez de yapılanma olur. Borçların bir daha yapılandırılmaması için gecikme zamlarının düşürülmesi gerekir. Enflasyon yıllık yüzde 5 düzeyindeyken aylık yüzde 3 gecikme cezası alırsanız her zaman yeniden yapılandırma yapmak zorunda kalırsınız. Bu şartlarla 19. kez de yapılandırma olur, 20. kez de. Bunun olmaması için primlerin ve gecikme zammı ile gecikme cezası oranlarının makul seviyelere düşürülmesi gerekir" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.