SGK NORMAL DOĞUM TAKİBİNDE
SGK'nın takibinden kaçmak isteyen kuruluşlar bu kez sezaryen doğuma normal doğum faturası kesmeye başladı.
27 Ağustos 2009 Perşembe 11:57
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), sezaryen için ödediği ücreti düşürüp normal doğuma yakın seviyeye getirmesi ile takipten kaçmak isteyen kuruluşlar bu kez sezaryen doğuma normal doğum faturası kesmeye başladı.
SGK Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, astronomik rakamlara ulaşan sağlık harcamalarında kötü niyeti önlemek için de sıkı takip yaptıklarını belirtti.
Daha önce sezaryenle doğumları mercek altına aldıklarını söyleyen Gerçek, "Çünkü, Türkiye genelinde sezaryenle doğumda, dünya ortalamasını 5 katı geçmişiz. Hatta, sezaryenle ameliyatlar o kadar artış göstermiş ki sanki hiçbir kadın normal doğum yapamıyor" dedi.
Burç tercihi, tatil günü gibi komik gerekçelerle de sezaryen ameliyatı istendiğini tespit ettiklerini ifade eden Gerçek, bunu dikkate alarak yaptıkları takipte, sigortalılara mektup ve telefonla ulaşarak "teyit" aldıklarını, bu çalışmada hastanelerin gerçek tedavi şekliyle ilgisi olmayan faturalarıyla karşılaştıklarını ifade etti.
Gerçek, adına sezaryen ya da normal doğum faturası gönderilen hastaları telefonla arayıp, "(A hastanesinde doğum yapmışsınız. Bu doğum sezaryenle mi, yoksa normal doğum mu oldu?) şeklinde soru yönelttiklerini belirterek, "Çeşitli sağlık kuruluşlarında doğum yaptığına dair elimize faturası ulaşan 723 hak sahibine mektup gönderdik. Bu mektuplardan 420'si bize dönüş yaptı. Hastalardan teyit alma yöntemiyle yaptığımız tespitte adlarına normal doğum faturası kesilen 285 hastaya sezaryen uygulandığını belirledik. Bu durumda bu faturaları 'sahte' muamelesine tabi tutuyoruz. Bu şekilde yaptığımız tespitte Adana'da hastalarına sezaryen uyguladığı halde normal doğum yaptırdığı tespit edilen iki özel sağlık kuruluşu hakkında yasal işlem başlattık" dedi.
Gerçek, daha önce sezaryenle doğum faturaları incelemeye alınırken, şimdi normal doğum faturalarını da incelemeye aldıklarını, hastanelerin sezaryen yerine normal doğum faturası kesmelerinde ise SGK'nın her iki doğum arasındaki fiyat farkını kaldırmasının etken olduğuna dikkati çekti.
"Kurumumuz, sezaryenle doğumlardaki fiyat cazibesini ortadan kaldırmak için ilk etapta geçen yıl 675 TL olan sezaryenle doğum başına hastanelere ödenen ücreti 450 TL'ye çekti. Buradaki amaç sezaryenin 400 TL olan normal doğuma oranla parasal yönden cazibesini ortadan kaldırmaktı. Ancak, hastanelerin, sezaryenle doğumlar takibe alındığından bu kez sezaryenle doğumlara da normal doğum faturası kestiklerini tespit ettik" diyen Gerçek, "Bir de her iki doğum arasındaki fiyat farkı 50 TL gibi sembolik düzeye düştüğünden hastanelerin, bu kez takipten kaçmak için sezaryen faturası yerine normal doğum faturası kestiklerini belirledik. Artık sadece sezaryen faturalarını değil, normal doğum faturalarını da takibe alarak hastanelerin suistimale başvurmalarını önlemeye çalışıyoruz" dedi.
Gerçek, "Görevlilerimiz, aradıkları sigortalılara öncelikle kaçıncı çocuğunu dünyaya getirdiğini, ilk çocuğunun normal mi yoksa sezaryenle mi olduğunu soruyor. Sigortalı, ilk çocuğunu sezaryenle dünyaya getirdiğini söylemesi halinde ikinci çocuğa (normal doğum) derse ifadesi de gerçekçi kabul edilmiyor. Çünkü, ilk çocuk sezaryen olduğunda ikincisinin normal olma şansı bulunmuyor. Bu tür sorularla sigortalının da doğru beyanda bulunup bulunmadığını kontrol etmiş oluyoruz" dedi.
Faturanın 5 katı ödetiliyor
Gerçek, suistimal amaçlı doğum faturası kestiği tespit edilen hastanelere fatura bedelinin 5 katı tutarında ceza uygulandığını, bu bedelin faiziyle birlikte istendiğini ayrıca 10 bin TL idari para cezası kesildiğini ifade etti.
Gerçek, "Bununla da kalmayıp, sağlık hizmeti satın alma sözleşmesini ihlal eden hastanelerle ilgili SGK Başkanlığı'na gerekli bilgi ve belgeleri gönderiyoruz. Bu durumda, SGK Başkanlığı, söz konusu hastanelerle yaptığı sağlık hizmeti satın alma sözleşmesini feshedebilir. Bu konudaki karar SGK Başkanlığı'na ait" ifadesini kullandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.