05 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara16°C
  • İzmir23°C
  • Berlin20°C

ŞEYH SAİD’İN OĞLU: BABAMIN MEZARINI İSTİYORUM

Şeyh Said’in yaşayan tek oğlu Şeyh Ahmet Fırat ise ömrünün son demlerini yaşıyor. Tek isteği ölmeden babasının mezarını görmek.

Şeyh Said’in oğlu: Babamın mezarını istiyorum

02 Ekim 2013 Çarşamba 13:54

Şeyh Said’in idamının üzerinden 88 yıl geçti. Ailesi de devletin baskılarından bir türlü kurtulamadı. Şeyh Said’in yaşayan tek oğlu Şeyh Ahmet Fırat ise ömrünün son demlerini yaşıyor. Tek isteği ölmeden babasının mezarını görmek. 29 Haziran 1925’te Diyarbakır’da idam edilen Şeyh Said’in mezarının nerede olduğu bilinmiyor. Ailesine bu konuda herhangi bir açıklama yapılmazken, mahkeme tutanakları da ailesine verilmedi. Şeyh Said’in özel eşyalarından ve mal varlığından varislerinden hiçbiri faydalanmıyor. Aile fertleri ‘sakıncalı’ bulunduğu için örneğin savcı olamıyor, kamu görevlerinde engellerle karşılaşıyor.

‘KÜRTLER BİRLİK OLSUN’

Erzurum’a bağlı Hınıs ilçesinde yaşayan Şeyh Ahmet Fırat ağır hasta. 92 yaşındaki Fırat’ın son isteği ise babasının mezar yerinin bulunması. Torunu Bawer Fırat, aracılığıyla konuşan Fırat’ın Kürtlere çağrısı; birlik olmaları. Kürtlerin Kurmanc ve Zaza, Alevi ve Sünni diye bölünmek istendiğini söyleyen Fırat, “Buna karşı Kürtler uyanık olmalı. Kürtler yaşadıkları acılardan ders çıkarsın” diyor. Bir de uyarısı var Fırat’ın; “Geçmişte Kürtlere ihanet edenlere ve Kürtleri katledenlere bir kez daha inanmayın. Birlikte mücadele edin.”

TORUNLAR DAVALARDAN KURTULAMIYOR

Şeyh Said idam edildi ama ailesi baskıdan kurtulamadı. Torunu Hasan Basri Fırat, 15 Ağustos’ta bir konuşması nedeniyle gözaltına alındı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Şeyh Said’in diğer oğlu Ali Rıza’nın çocukları Bedri Fırat ise kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin Erzurum İl Başkanı’yken yaptığı bir konuşmadan dolayı tutuklandı. 3 gün cezaevinde kalan Bedri Fırat, ‘denetimli serbestlik yasası’ndan serbest kaldı. Şimdi haftanın iki günü karakola gidip imza vermek zorunda. Bedri Fırat’ın kardeşi, Diyadin Fırat ise BDP Parti Meclis üyesi. Ona da 15 Ağustos’ta yaptığı bir konuşma nedeniyle dava açıldı.

YAŞADIĞI MAHALLEYE HİZMET YOK!

Devletin Şeyh Said’e kini sadece aileyi değil tüm köyü mağdur etti. Yaşadıkları Kolsihar köyü 1977’de mahalle statüsüne kavuştu. Hınıs’a bağlı bir mahalle olan Kolsihar’da hâlâ altyapı sorunları devam ediyor. Altyapı sorunlarını çözüme kavuşmamasının en önemli nedeni olarak Şeyh Said’in ailesinin bu mahallede yaşaması gösteriliyor. Devletten hizmet gelmeyince Şeyh Said’in ailesi kendi imkanlarıyla bir yol yaptı. Su da önemli bir sorun. Su için bir ihale yapıldı, bekleniyor. Ancak mahallede kanalizasyon sorunu ise devam ediyor. Mahallenin hâlâ bir kanalizasyon sistemi yok. (evrensel)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.