30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara14°C
  • İzmir15°C
  • Berlin14°C

ŞEYH SAİD EFENDİ CAMİİ’NE RESMİ İZİN

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde inşa edilen Şeyh Said Efendi Camii’ne müftülük tarafından izin verildi.

Şeyh Said Efendi Camii’ne resmi izin

13 Ağustos 2014 Çarşamba 11:28

Merkez ilçe Bağlar’da 3 yıl önce başlanan Şeyh Said Efendi Camii’nin inşaatı geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Camiyi yapan dernek Diyarbakır Müftülüğü’ne başvurarak, inşaatın tamamlandığını, camiye görevli atanmasını talep etti. Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz Şubat ayında camiye bir imam atadı.

Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır’da Bediüzzaman, Feqiyê Teyran, Ahmede Xanî isimlerini de, yapılmakta olan camilere vereceklerini söyledi.

Erdoğmuş, Şeyh Said Efendi ismiyle bir cami olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Şeyh Said ve 46 arkadaşının asıldığı Dağkapı Meydanı’nın adı, dün Diyarbakır Büyükşehir belediye Meclisi tarafından, Şeyh Seid Meydanı olarak değiştirilmişti.

Şeyh Said ve arkadaşları, 1925 yılında Diyarbakır’ın Dicle (Piran) ilçesinde başlayan ve kısa sürede Bingöl, Elazığ çevrelerine de yayılan isyan bastırıldıktan sonra idam edilmişti. Mezar yerleri, resmi arşivler açılmadığı için henüz bilinmiyor.

Türkiye’nin resmi tarihinde “dini ayaklanma” olarak tanımlanan Şeyh Said ayaklanması, Kürt çevrelerine göre de yeni kurulan Cumhuriyet’in, Kürtler’in haklarını inkar etmesine karşı başlamıştır. (Rudaw)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.