SETA’NIN RAPORUNA SUÇ DUYURUSU
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) yayımladığı uluslararası medyada görevli gazeteciler hakkında yorumlar içeren rapora ilişkin suç duyurusunda bulund
08 Temmuz 2019 Pazartesi 20:25
SETA adına İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker’in hazırladığı ve Voice of America’nın (VOA) yanı sıra BBC, Deutsche Welle, Euronews, Sputnik, CRJ ve The Independent’in Türkçe servislerinde görevli gazetecilere ilişkin Twitter mesajları üzerinden yorumlar içeren “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı rapora yönelik meslek örgütlerinin tepkileri devam ediyor.
TGS ve MLSA, bugün İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde nöbetçi Cumhuriyet savcılığına suç duyurusu işleminde bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, raporda gazetecilere ilişkin yapılan değerlendirmelerle “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” ve “Kişisel verilerin kaydedilmesi” suçları işlendiği gerekçesiyle dava açılması talep edildi. Dilekçede, SETA’nın raporunda imzası olan İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker hakkında soruşturma başlatılarak, kamu davası açılması istendi. Dilekçede, SETA’nın raporunda uluslararası medya kuruluşları analizi adı altında medya kuruluşları tarafından yayınlanan bir takım haber, analiz, yorum ve röportajlar ile ilgili sadece başlıklar üzerinden değerlendirme yapıldığı vurgulandı. Dilekçede, söz konusu raporda detaylı olarak gazeteciler hakkında yorumlarda bulunularak, hükümet karşı tutum sergilenip sergilenmediği, hangi Twitter mesajları paylaşıldığı gibi kişisel bilgiler verildiği belirtildi.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, suç duyurusuna ilişkin basın açıklamasında, AKP iktidarınca son yıllarda haber halkına yönelik gasp politikası izlendiğini ve SETA’nın raporuyla gazetecileri hedef göstererek haber alma hakkını engelleme yönünde yeni adım atıldığını söyledi. Raporda uluslararası kuruluşlarda görevli gazetecilerin yanı sıra Türkiye’deki bazı ulusal medya kuruluşlarını da hedef alan ifadeler bulunduğunu anımsatan Durmuş, “Medyanın yüzde 95’i kontrol altında bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye kamuoyu raporda bahsi geçen ajansları takip ederek habere ulaşmaktadır. Asıl hedef, haberin halka ve dünyaya ulaşmasını engellemektedir. Durup dururken böyle bir raporun hazırlanması gerçekçi değil. Savcılığa suç duyurusundan sonra umarız mahkeme süreci hızlı işler ve raporun arkasındaki kişileri görürüz. Bu raporun talimatla hazırlandığı çok belli” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.