22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin1°C

SENATO DA TÜRKİYE KARARLARINI KABUL EDERSE NE OLACAK?

ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye aleyhinde aldığı ezici çoğunlukla aldığı iki karar, Türkiye'nin karşısına Amerikan demokrasisinin bir 'cilvesi'nin çıkabileceğine işaret ediyor.

Senato da Türkiye kararlarını kabul ederse ne olacak?

30 Ekim 2019 Çarşamba 12:03

Senato da kararlı üçte iki çoğunlukla kabul ederse, Ankara'nın iyi ilişkiler kurduğu ABD Başkanı Donald Trump'ın veto hakkı geçersiz kılınacak.

Duvar'da yer alan habere göre ABD Temsilciler Meclisi’nin Suriye’deki harekâta tepki olarak Türkiye’ye karşı iki ayrı tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmesinin ardından ne olacak? İç kamuoyu tarafından S-400 krizinde ve Türkiye’nin son harekâtında ‘yeterince tepki göstermemekle’ suçlanan ABD Başkanı Donald Trump, tasarıları istese bile veto edebilecek mi?

Temsilciler Meclisi, biri Ermeni soykırımının tanınmasını, diğeri de Suriye’deki harekât nedeniyle Türkiye’ye yaptırım dayatılmasını öngören iki kararı da ezici çoğunlukla kabul etti. Soykırım tasarısı 405’e karşı 11 oyla, yaptırım çağrısı da 403’e karşı 16 oyla geçti.

AMERİKAN DEMOKRASİSİNİN ‘CİLVESİ’

Lehte ve aleyhteki oylar arasındaki bu ezici fark, Türkiye’nin karşısına, Amerikan demokrasisinin bir ‘cilvesi’nin çıkabileceğine işaret ediyor. Zira ABD’de başkanlara veto hakkı verilse bile, Kongre’ye de ‘süper çoğunluk (super-majority)’ sağlanan durumlarda başkanlık vetosunu geçersiz kılan (veto-proof) kararlar alma hakkı tanınıyor.

Süper çoğunluk, ABD’de başkanlık sisteminin temel ilkeleri olan kuvvetler ayrılığı ve denge-denetim mekanizmasının işleyişi için kritik önem taşıyor. Başkana veto hakkı ile Kongre’nin faaliyetlerini ‘denetleme’ yetkisi tanınırken, Kongre’ye de gerekli gördüğü durumlarda başkanı dengeleme yetkisi verilmiş oluyor.

SENATO’DA 67 OYA ULAŞIR MI?

‘Süper çoğunluk’, Kongre’nin her iki kanadında da, üçte iki oranında bir oya ulaşılması anlamına geliyor.

Bu matematik, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde bir karar için 290 oya, 100 üyeli Senato’da ise 67 oya ulaşılmasını öngörüyor. Dolayısıyla, Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde dün Türkiye’ye karşı oylanan iki karar süper çoğunluğa ulaşmış durumda. Şimdi gözler, Kongre’nin üst kanadı Senato’ya çevrilmiş durumda. Eğer tasarılar Senato’da oyladığında da en az 67 lehte oy alırsa, Trump’ın veto hakkı geçersiz sayılacak ve Amerikan yönetimi kararları kabul etmiş sayılacak.

GRAHAM BAŞI ÇEKİYOR

Peki Trump’ın partisi olan Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato nasıl bir tavır alacak? İlk işaretler, Senato’nun da süper çoğunluğa ulaşabileceği yönünde. Zira, Trump’a yakınlığıyla bilinen, Türkiye’nin ABD ile ortak bir güvenli bölge kurmasına destek veren fakat tek taraflı harekatın ardından yaptırımların en ateşli savunucusu haline gelen Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, dün, “Senato’nun bu işi devam ettirmesini ve Türkiye’nin, onlar bize ve müttefiklerimize sorun yaratırken ABD’nin kenarda oturmayacağını tartışmasız bir şekilde görmesini sağlayacağını bekliyorum” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.