19 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara12°C
  • İzmir21°C
  • Berlin13°C

SELVİ: VEZNECİLER SALDIRISINI TAK GERÇEKLEŞTİRDİ

Hürriyet gazetesi yazarlarından Abdülkadir Selvi, İstanbul Vezneciler'de11 kişinin hayatını kaybettiği saldırının PKK'nin bağını reddettiği TAK'ın eylemi olduğunu iddia etti.

Selvi: Vezneciler saldırısını TAK gerçekleştirdi

08 Haziran 2016 Çarşamba 09:56

Bomba yüklü araçta kullanılan düzeneğin de farklı olduğunu öne süren Selvi, PKK’nin tarz değiştirdiğini yazdı.

İstanbul’daki patlamadan kısa bir süre sonra saldırıya ilişkin bilgilerin Ankara’ya ulaştığını belirten Selvi, sürecin çok uzun sürmediğini ve İstanbul Vezneciler’de bombalı araçla yapılan saldırının, kendi ifadesiyle “PKK’nın şehir yapılanması olan TAK eylemi” olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

PKK, TAK’ın kendisine bağlı olmadığını söylüyor; TAK da PKK’den ayrılarak kurulmuş bir yapı olduğunu belirtiyor. Ancak iki örgütün organik bağlarını korudukları da bazı kesimlerce sıklıkla iddia ediliyor.

Selvi, bugünkü köşe yazısında Vezneciler’deki bombalı saldırıya ilişkin şunları ifade etti:

“İki ayrı uzaktan kumanda sistemi”

“İstanbul Vezneciler’deki saldırı için diğer eylemlerde olduğu gibi yine kiralık araç kullanılıyor. Araç işine aracı olduğu iddia edilen şahıslar gözaltına alındı. Bomba yüklü araç, şehrin en kalabalık yerlerinden biri olan Vezneciler’de yol kenarına park ediliyor. Araç üzerinde yapılan incelemede, bomba düzeneğini harekete geçirmek üzere iki ayrı uzaktan kumanda sistemi tespit edildi. Biri harekete geçmezse, diğeri harekete geçirilsin diye… Vezneciler’deki saldırıda canlı bomba izine rastlanmadı.”

“PKK bomba yüklü araç saldırısını Suriye’de IŞİD’ten öğrendi”

“Zaten DEAŞ (IŞİD) ihtimalinin geri plana düşüp PKK’nın ön plana çıkmasının bir nedeni de buydu. PKK bir süredir çatışma ihtimali olmadığı için riski az ama tesiri büyük olduğu için bomba yüklü araçla eylem yapmayı tercih ediyor. Daha çok El Kaide tarzı olan canlı bomba ya da bomba yüklü araçla saldırıyı PKK, Suriye’de DEAŞ’tan öğrendi. Suriye, terör örgütlerinin canlı hedeflere yönelik terör eğitimi aldıkları bir sahaya dönüştüğü için, örgütler eylem çeşitlerini zenginleştirerek, pratiklerini artırıyorlar. Suriye onlar için terör cenneti.

(…)

“PKK tarz değiştirdi, bomba düzeneği farklı”

(Vezneciler saldırısı) “Bomba yüklü araçta kullanılan bomba düzeneği de farklı. PKK bir süredir dört uçlu bomba düzeneği kullanmıyor. Tarz değiştirdi. Artık üç uçlu bomba düzeneği hazırlıyorlar. İlk olarak Diyarbakır Sur’da kullandılar. Vezneciler’deki bomba düzeneğinin de üç uçlu olduğu ortaya çıktı.” (Hürriyet)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.