ŞEKER HASTALARI İÇİN UMUT VEREN GELİŞME
Amerika’nın iyi üniversitelerinden Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı bilim insanları, diyabet hastalığını daha etkin şekilde tedavi etme ve sonunda tamamen ortadan kaldırma hedefine bir adım daha yaklaştıklarını açıkladı.
14 Mart 2016 Pazartesi 10:56
Kandaki glikoz yani şeker seviyesinin yüksek olması, iyi değildir. Sağlıklı bir vücuttaki fazla şeker, pankreasın ürettiği insülin sayesinde dengelenir.
Ancak eğer bu denge, genetik veya sağlıksız yaşam tarzı gibi nedenlerle sağlanamazsa, diyabet yani şeker hastalığı başlar. Şeker hastaları, hayat boyu kan şekeri seviyelerini izlemek ve insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır.
Şeker hastaları için insülin pompası adı verilen glikoz tarama ve insülin zerk etme cihazları mevcut olsa da, bu cihazlar, şeker taraması olmadan otomatik insülin enjeksiyonu yapamıyor.
20 yıldır bu sorun üzerinde çalışan Harvard Üniversitesi uzmanları, çözüme yakın olduklarını söylüyor.
Harvard Üniversitesinden Frank Boyle, “Hasta modeli, hesaplama modeli ve matematik modeli kullanıyoruz. Böylece daha önceki insülin enjeksiyonlarının glikozu nasıl etkilediğini ve geçmişteki glikoz tablosunun önümüzdeki bir veya iki saati nasıl etkileyeceğini anlıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Otomatik insülin pompalarının beş yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Öte yandan uzmanlar, şeker hastalığını tedavi etme hedefine de yaklaşıyor.
Genetik bozukluktan kaynaklanan diyabet tipinde, bağışıklık sistemi insülin üreten pankreas hücrelerini öldürüyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde üretilen jöle kıvamında bir madde, bu hücreleri saldırılardan koruyor.
Daniel Anderson, “Kök hücrelerden aldığımız dokularla, farelerdeki diyabet hastalığını aylarca tedavi edebiliyoruz. Ayrıca geliştirdiğimiz bu yeni maddeyi maymunlar üzerinde denedik ve dokulara zarar vermediğini gördük. Böylece, ürettiğimiz maddeyi insanlarda kullanmaya bir adım daha yaklaştık” şeklinde konuşuyor.
Bilim insanları, son dönemde kaydedilen ilerlemeler sayesinde birkaç yıl içinde şeker hastalığının tedavi edilmesinin mümkün olduğunu düşünüyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.