05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara14°C
  • İzmir20°C
  • Berlin19°C

SANSÜRDE YENİ DÖNEM: RADİKAL'DEKİ BİR YAZI HABER VERİLMEDEN KALDIRILDI

Radikal yazarı Ezgi Başaran’ın yazdığı bir yazı, İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından erişime engellendi.

Sansürde yeni dönem: Radikal'deki bir yazı haber verilmeden kaldırıldı

02 Ekim 2014 Perşembe 15:39

Radikal gazetesinin haberine göre, 30 Eylül Salı günü yayınlanan “Dingo’ların bilim dünyasından acıklı haberler” başlıklı yazı, bir gün sonra Radikal'e dahi tebliğ edilmeden 5621 sayılı kanunun 9. maddesi uyarınca engellendi.

Yazıda, İTÜ rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın üniversitedeki bazı uygulamaları eleştiriliyordu.

Basın ve ifade özgürlüğü önüne konulan bu yeni sansür uygulamasıyla, kısa bir süre önce geçen torba yasa uyarınca ilgili yayıncı kurumun ihtar edilmesi gerekliliğinin ortadan kalktığı, yayıncıya haber verme ve cevap hakkı tanımadan erişime engelleme yapılabildiği anlaşılmış oldu. Radikal, Başaran'ın yazısının engellemesinin bu uygulamanın ilk örneği olduğuna dikkat çekti.

Sansüre tepki gösteren Başaran, Radikal'de bugün yayınlanan yazısında, "Sayın İTÜ Rektörü Mehmet Karaca sayenizde, "Dingo'ların bilim dünyası" ile ilgili müthiş bir 'farkındalık' yaratıldı. Bunu Radikal bile tek başına yapamazdı, teşekkür ederiz" dedi.

Engelleme kararının İTÜ rektörü Prof. Mehmet Karaca'nın 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurusu ardından alındığını belirten Başaran, "Yazıları bir süreliğine yayından kaldırabilir, erişimini engelleyebilirsiniz ama o düşüncelerin yayılmasını, bilinmesini engelleyemezsiniz. Twitter’ın, Youtube’un kapatılmasıyla yaşamayı öğrenmiş, bin türlü arka yol ve yöntem ezberlemiş bir ülkenin vatandaşlarına, hele, bunu hiç yapamazsınız" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.