SANAYİDE İYİLEŞME DEVAM EDİYOR
2010 yılı Nisan ayında imalat sanayide faaliyet gösteren işyerlerinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, Nisan ayında kapasite kullanım yüzde 72.2 yükseldi.
27 Nisan 2010 Salı 11:34
Merkez Bankası tarafından düzenlenen anket sonuçları şöyle:
Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve 2010 yılı Nisan ayında imalat sanayide faaliyet gösteren işyerlerinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, Nisan ayında kapasite kullanım yüzde 72.2 yükseldi.
İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 33,9'a çıkarken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8,8'e geriledi.
Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Nisan ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.641 işyerinin katıldığı Nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi sonuçları açıklandı.
Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde azalış diyenler lehine olan seyir yerini Nisan ayında tekrar artış diyenlere bıraktı. Son üç ayda alınan iç piyasa sipariş miktarında azalış diyenler lehine olan seyrin artış diyenler lehine döndüğü, toplam sipariş ve ihracat sipariş miktarlarında artış belirtenler lehine olan eğilimin de güçlenerek sürdüğü gözlendi.
Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam sipariş, ihracat sipariş ve iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler azalarak devam etti.
Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normalinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin de azalarak sürdüğü gözlendi.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyrin artarak sürdüğü görüldü. Gelecek üç aydaki toplam sipariş, ihracat sipariş, iç piyasa sipariş miktarlarındaki artış beklentilerinin de devam ettiği gözlendi. Bu dönemde, toplam istihdam beklentisinde artacak diyenler lehine olan seyir güçlenerek sürdü.
Gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü beklentilerdeki iyileşmenin devam ettiği görüldü.
Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğilimi ve gelecek 3 aydaki artış beklentisi önceki aya göre güçlenerek sürdü. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentisinin de güçlendiği görüldü. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyatları endeksi (ÜFE) beklentisi de geçen aya kıyasla 0,3 puan artarak, yüzde 8,1 oldu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.