22 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır12°C
  • Ankara15°C
  • İzmir19°C
  • Berlin1°C

SAĞLIKLI BİR FAST FOOD ÇEŞİDİ VAR MI?

Bugünlerde birçok fast food restoranı, müşterilerinin isteklerini daha sağlıklı seçeneklerle karşılıyor.

Sağlıklı bir fast food çeşidi var mı?

11 Mart 2010 Perşembe 11:10

Salatalar, çorbalar ve lezzetli sandviçler fast food dünyasının kuralı olmaya başladı. Birçok restoran zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanmaya başladı. Peki gerçekten sağlıklı bir fast food olabilir mi?

İşte restoranlardaki sağlıklı fast food seçeneklerinden bazıları:

Salatalar: Birçok insan otomatik olarak sağlıklı yiyeceklerle salataları eşit tutuyor. Salatada kıvırcık salata ve havuç olması düşük kalorili öğle yemeği olduğu anlamına gelmiyor. Tüketici grupları belirli salataların Big Mac menüden daha fazla yağ ve kalori içerdiğini buldu. Peki, hangi salataların sağlıklı olduğunu nasıl anlayacağız? Öncelikle, salatada marul ya da roka gibi yapraklı yeşillikler olmasına özen gösterin. Marulun bu tipinde göbek salatadan daha fazla besin değeri bulunuyor. Ayrıca, içinde brokoli, havuç, karnabahar ve biber gibi farklı renklerde sebzeler olan salataları tercih edin. Hatta bazı fast food restoranları organik sebze kullanıyor. Salata sosları yüksek miktarda yağ ve kalori içerdiği için salatanızı sadece zeytinyağı ve sirkeyle süsleyin. Kızarmış etten uzak durun, bunun yerine ızgarada tavuğu seçin.

Sandviçler: Fast food burgerlerde yüksek miktarda doymuş yağ, kalori ve sodyum bulunuyor. Ancak bazı fast food restoranları, "deli" tarzı sandviçler sunuyorlar. Siz de tam tahıllı ekmekle yapılan ve içinde çeşitli sebzeler bulunan bu sandviçleri tercih edebilirsiniz. Burgere alternatif olarak taco (bir tür Meksika böreği) tercih etmelisiniz. Ayrıca, yağlı soslar yerine biraz salsa sosu isteyebilirsiniz.

Pizza nasıl sizin için iyi olabilir?

Her zaman pizza yerseniz, sağlığınızın riske girdiğini görebilirsiniz. Maryland Üniversitesi'nden gıda kimyagerleri buğday bazlı yiyeceklerin antioksidan içeriğini artırmanın yollarını buldular. Buğdaydaki iki bileşen (kepek ve endosperm- Bitkinin besleyici dokusunu içeren dane kısmı; tahıl tanelerinin orta kısmı) antioksidan ve besin değerleri (vücuttaki kalp hastalığı ile kanserle ilişkili serbest radikallerin etkisinden kaçınmaya yardım eden) bakımından zengin. Vücut, serbest radikallere karşı doğal antioksidan savunmasına sahiptir. Fakat bu doğal savunma aşırı yüklenebiliyor. Beslenmenize antioksidanlar eklemek, bu savunmanın serbest radikallerle daha başarılı şekilde olmasını sağlıyor.

Pizza kalp hastalığını önlemeye nasıl yardımcı olabilir? Burada önemli olan pizza hamurunun antioksidan bakımından zengin olmasıdır. Her zamanki pizza hamuru kalbinizi korumaz. Araştırmacılar, tam tahıllı buğday hamurunun 3 faktör etrafında şekillenmesi gerektiğini belirtiyorlar: mayalanma zamanı, fırın sıcaklığı ve fırınlanma süresi. Araştırmacılar, her faktörün süresinin artırılmasının antioksidan içeriğini de arttırdığını buldular. Örneğin, hamuru fırında 7 dakika yerine 14 dakika tutmak antioksidanları yüzde 80 oranında artırıyor. Yüksek fırın sıcaklığının da (200-285 santigrat derece) de antioksidan oranını yüzde 60 arttırdığını söyleyen kimyagerler, 18 saatlik genel mayalanma süresini 48 saate çıkarırsanız antioksidanların yüzde 100 arttığını kaydettiler.

Pizzanın sağlıklı olmasını belirleyen diğer faktörler ise üzerinde kullanılan malzemeler. Domates sosu bir problem oluşturmazken, peynir çok yağlı bir besin. Bu nedenle üzerine koyacağınız yiyeceklerin de taze sebzelerden oluşması önemli. Örneğin, antioksidan bakımından zengin hamurun üzerine az yağlı peynir, ıspanak ve az yağlı hindi sosisi koyarsanız, pizza gibi görünen sağlıklı bir yemek elde edersiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.