SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ÇERNOBİL RAPORU
Sağlık Bakanlığı, Çernobil kazasının 24. yıldönümünde 'Çernobil Nükleer Reaktör Kazası ve Türkiye Üzerindeki Etkileri' konulu bir çalışma yaptı.
26 Nisan 2010 Pazartesi 22:56
Karadeniz bölgesinin, kanser verileri açısından diğer bölgelere göre bir farklılık göstermediği belirtildi.
Bakanlık, Karadeniz bölgesinin, kanser verileri açısından diğer bölgelere göre bir farklılık göstermediğini vurguladı. Çalışmada, "Trakya ve Doğu Karadeniz bölgelerinde o tarihlerde yaşayan insanlarımızın aldığı radyasyon dozunun yaklaşık bir akciğer grafisinde alınan doza yakın olan 59 milirem, diğer yörelerde yaşayan insanlarımızda ölçülen radyasyon dozunun ise 50 milirem olduğu tespit edilmiştir." denildi.
Çalışmada, olayın üzerinden geçen 20 yıllık süreçte Karadeniz bölgesinde yaşayanlarda büyük bir tedirginliğin hakim olduğu, bu tedirginliğin sebebinin ise Çernobil kazasından sonra bölgedeki kanser vakalarının artmasına yönelik yaygın inanış olduğu vurgulandı.
Gelişmiş toplumlarda insan hayatını tehdit eden hastalıkların başında, kalp ve damar hastalıkları ile kanser hastalığının geldiği kaydedilirken; 1970'li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan kanserin, son yıllarda kalp-damar hastalıklarından sonra 2. sıraya yükseldiği ifade edildi. Yapılan projeksiyonlara göre, kanserin 2030 yılında tüm dünyada yılda 20 milyon yeni vaka ve 12 milyon ölümle 1. sıraya yerleşeceği belirtildi.
Bu çerçevede, Karadeniz Bölgesi'nde de kanser vakalarının arttığı, ancak bu artışın Türkiye'nin diğer bölgeleri ve dünya ile aynı paralelde olduğunun altı çizildi. Artışın ağırlıklı sebepleri, 'Beklenen yaşam süresinin uzaması ve toplumda ileri yaş nüfus yüzdesinin artması', 'Tütün ve tütün ürünlerinde tüketimin artması', 'Bulaşıcı hastalıkların ve bunlara bağlı ölümlerin azalması', 'Yanlış beslenme ve yaşam alışkanlıklarının artması', 'Çevresel kanserojenlerin giderek önem kazanması', 'Kayıt sistemindeki düzelme ile gerçekçi sayılara ulaşılıyor olması' olarak sıralandı.
KARADENİZ'DE KANSER, DİĞER BÖLGELERDEN FARKLI BİR DAĞILIM VE ARTIŞ GÖSTERMİYOR
Çalışmada, geçmiş yıllarda yapılan Karadeniz Bölgesi Kanser ve Kanser Risk Faktörleri Araştırması'na atıflarda bulunuldu. Bu çalışma çerçevesinde, bölge hastanelerinin arşivlerinin taranarak son on yıla ait kanser verilerinin toplandığı ve kanser kayıt merkezlerinin verileri ile karşılaştırıldığı kaydedildi.
Raporda, "Sonuç olarak elde edilen veriler karşılaştırıldığında, Karadeniz bölgesinde kanser, diğer bölgelerimizden farklı bir artış ve dağılım göstermemektedir." denildi.
ÇERNOBİL'DEN SONRA 58 BİN TON ÇAY, İMHA EDİLMİŞTİ
Çalışmada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Türk toplumunun Çernobil kazası sebebi ile maruz kaldığı etkinin, yaşadığı bölge dolayısı ile maruz kaldığı doğal radyasyon etkisine kıyasla önemsiz olduğu, yapılan ölçümlerle de ortaya konmuştur. Nitekim bu ölçümlerde Trakya ve Doğu Karadeniz bölgelerinde o tarihlerde yaşayan insanlarımızın aldığı radyasyon dozunun yaklaşık bir akciğer grafisinde alınan doza yakın olan 59 milirem, diğer yörelerde yaşayan insanlarımızda ölçülen radyasyon dozunun ise 50 milirem olduğu tespit edilmiştir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.