20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara16°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

SAĞLIK BAKANI: AŞILAR PAZAR GECESİ YOLA ÇIKIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den ithal edilen koronavirüs aşılarının pazar gecesi yola çıkacağını ve bu aşıların koruyuculuğunun yüzde 91,25 oranında olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanı: Aşılar pazar gecesi yola çıkıyor

25 Aralık 2020 Cuma 11:34

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından salgına dair açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Çin'den ithal ettiği aşıların pazar gecesi, Türkiye'ye getirilmek üzere yola çıkacağını bildirdi. "Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğunda eminiz. Çin makamları da Türkiye'ye gönderilecek aşı dozları için onay işlemlerini tamamladı. Üreticinin depolarında hazır olarak bizden gelecek haberleri bekleyen aşılarımız bir aksilik olmazsa, pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor" diyen Koca, "Aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında. Bu erken dönem ve bu giderek artacak" ifadesini kullandı.

Yaşanan salgın sürecinin ileride tarihe "büyük salgın yılları" olarak geçeceğini belirten Koca, "Bugüne kadar Almanya'da her 1 milyon nüfus başına 325 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Sürü bağışıklığını uygulamaya çalışan İsveç'te 789, en çok vaka ve vefat sayısına ulaşan ABD'de 984, virüste mutasyon görüldüğü iddiasıyla gündeme gelen İngiltere'de 994 kişi öldü. Türkiye'de ise milyon nüfus başına vefat sayımız 216'ya ulaştı" söyleminde bulundu.

Türkiye'de ekim ayının ortasından itibaren vaka sayılarında hızlı bir artış kaydedildiğini ifade eden Bakan Koca, "Birçok ilimizde yüzde 100'leri aşan artışlar oldu. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız yükü kaldırmada zorlanmaya başladı" diyerek, toplu etkinliklerin ertelenmesi, düğün, nişan gibi törenlere kısıtlama getirilmesi, kademeli mesai uygulaması, çeşitli iş yerlerinin çalışma saatleri ve hizmet sunum şeklinin sınırlandırılması, kalabalık meydan ve sokaklar için getirilen kısıtlama ve kontroller, açıkta sigara içme yasağı, okulların tekrar uzaktan eğitime geçmesi, hafta içi geceleri ve hafta sonu dışarı çıkma yasağı gibi yaygın tedbirlerin, vaka sayılarındaki artışın ardından hayata geçirildiğini vurguladı. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.