SABAH VE HABERTÜRK İŞSİZ BIRAKTI
Sabah gazetesinde 60, Habertürk gazetesinde 59 çalışanın işine dün son verildi. İşten çıkarılan gazeteciler dava açarak haklarını arayacak.
27 Ocak 2011 Perşembe 18:39
Sabah gazetesinde 60, Habertürk gazetesinde 59 çalışanın işine dün son verildi. İşten çıkarılan gazeteciler dava açarak haklarını arayacak. Avukat Aydın, toplu dava açılmasını ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayet edilmesini öneriyor.
Sabah ve Habertürk gazetelerinde 119 kişi işten çıkarıldı. Ciner Grubu'na bağlı Habertürk gazetesinden 59, Çalık Holding'in sahibi olduğu Sabah'tan da 60 kişi işsiz kaldı.
Ciner Grubu'na bağlı 6 dergi de 5 Ocak'ta kapatılmıştı. Newsweek, FHM, Mother and Baby, GEO, Food and Travel ve OK! dergileri kapatıldığında yaklaşık 200 kişi işsiz kalmıştı.
Yasal hakkımızı arayacağız
bianet'e konuşan bir Habertürk çalışanı, kendilerini işten çıkarırken geçerli bir gerekçe göstermediklerini söyledi. Adını vermek istemeyen gazeteci, kendisine sadece "Sizinle yollarımızı ayırıyoruz" dendiğini ifade etti.
İşten çıkarılan ve bianet'e açıklama yapan başka bir gazeteci de işe iade davası açmayı planladıklarını söyledi. Yapılanın haksızlık olduğunu vurgulayan gazeteci, herkesin yasal hakkını arayacağını söyledi.
Toplu dava açılması çalışanın lehine
Bianet'e konuşan Avukat Filiz Aydın, işten çıkarılanların toplu dava açmasının bireysel davalardan daha faydalı olacağı görüşünde. Aydın, toplu dava açıldığında davanın daha hızlı ilerleyeceğini ifade etti. Toplu işe iade davaları, işverenin, işten çıkarma gerekçesinin sorgulanması açısından da yararlı.
Avukat Aydın, ayrıca Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayette bulunulmasını tavsiye etti. Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verildiğinde, müfettişler basın kuruluşunu denetliyor. Bu şekilde, tam zamanlı çalışan ancak telifli çalışan gibi gösterilen ya da sigortası yapılmamış gazetecilerin uğradığı haksızlıklar tespit edilebiliyor. Müfettişlerin belirlediği hak ihlalleri davalarda delil olarak da kullanılıyor.
BBC işten çıkarmaları saklamadı
İngiliz basın kuruluşu BBC de dün tenkisata gitti. BBC Dünya Servisi'nde çalışanların dörtte biri işten çıkarıldı, Türkçe bölümünde radyo yayınları durduruldu. Kurumun "www.bbc.co.uk/turkce" adresindeki internet yayınları devam edecek. Ancak BBC, Türkiye'deki basın kuruluşlarının aksine işten çıkarmaları internet sitesinden bugün yayınladığı haberle duyurdu.
Sendika kınamakla yetindi
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) yapılan ortak açıklamada, işten çıkarmaların keyfi uygulama olduğunun altı çizildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) da işten çıkarmaları kınadı.
TRT çalışanları eylem yaptı
TRT'de 17 yıl görev yapan ve KESK'e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) yöneticilerinden Osman Köse'nin Ankara'dan Mersin'e tayin edilmesine tepki gösteren TRT çalışanları eylem yaptı. Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, TRT Genel Müdürlüğü önündeki eylemde, Köse'nin kadrolaşmaya ve kurumun zarara uğratılmasına karşı çıktığı için "sürüldüğünü" söyledi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.