18 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara24°C
  • İzmir24°C
  • Berlin18°C

SAADET PARTİSİ'NİN OYU 'EVET'

FacebookHükümetin hazırladığı yeni anayasanın referanduma götürülmesi durumunda Saadet Partisinin oyu 'evet'...

Saadet Partisi'nin oyu 'EVET'

08 Mayıs 2010 Cumartesi 12:12

Saadet Partisinin referandumda anayasaya oyu 'evet'...

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, hükümetin hazırladığı yeni anayasanın referanduma götürülmesi durumunda partisinin 'evet' oyu kullanacağını söyledi.

Kanal 5 Televizyon'unda "Gündem Türkiye" programına katılan Saadet Partisi Genel Başkanı Kurtulmuş, kadın gazeteciler Nihal Bengisu Karaca ve Sevilay Yüksel'in sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, yeni anayasa için yapılacak referandumda partisinin yeni anayasaya destek vereceklerini ifade etti.

İktidar ve muhalefet partisi arasında yaşanan anayasa tartışmalarının sağlıksız devam ettiğini belirten Kurtulmuş, partilerin anayasanın kabul edilip edilmemesi için grup kararı almalarını çok saçma bulduğunu dile getirdi. Vekillerin TBMM'de anayasa değişikliği konusunda gizli oy vermesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "Anayasalar bilgelikle, milletin ihtiyacı doğrultusunda yapılır. Gerginliği önlemek için bu yasa tasarısını halka hap gibi vermeyelim. Ola ki millet bu yasalardan bir kısmını beğenebilir. Bir kısmını beğenmeyebilir. Biz anayasa değişikliğini 7 bölüme ayırabilir ve bu şekilde oy pusulası halinde halka referandumda sunulabiliriz. Siz her halükarda 'ya bunların hepsine evet ya da bunların hepsine hayır diyeceksiniz' derseniz, ya milletin iradesine ya da parlementoya saygısızlık etmiş olursunuz" dedi.

TANZİMATTAN BERİ MİLLET KENDİ ANAYASASINI YAPAMIYOR

Türkiye'nin sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, anayasanın Tanzimat'tan beri elitler tarafından yapıldığını ve elitlerin halka anayasayı üretme izni vermediğini aktardı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın istediği başkanlık sistemini desteklemediklerini kaydeden Kurtulmuş, gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Keşke Türkiye 12 Eylül vesayet anayasasını düzgün bir şekilde anayasal reform içerisinde yapmış olsaydı. O zaman Türkiye'de başkanlık sistemi konuşulabilirdi. Ancak siyasetin bu kadar parçalandığı birinin ak dediğine, diğerinin kara dediği, siyasi partiler yasasının parti liderlerini despot haline getirdiği, milletin tanımadığı birçok partinin tek listede olduğu sistemde başkanlık sistemini devreye sokarsak millet tarafından seçilmiş bir despotluk ortaya çıkar. Bütünüyle millet egemenliğine geçmeden bu tartışmaların yapılması vesayet düzenekleri ve siyasal bölünmüşlük arasında yeni kamplaşmalar ortaya çıkarır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.