26 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara21°C
  • İzmir16°C
  • Berlin5°C

"S-400'LERİN İNCİRLİK'E YERLEŞTİRİLMESİ TEKLİF EDİLDİ Mİ?"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bir gazetecinin Türkiye'nin aldığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ne yerleştirip yerleştirmeyeceği ile ilgili sorusunu yanıtlamaktan kaçındı.

"S-400'lerin İncirlik'e yerleştirilmesi teklif edildi mi?"

11 Haziran 2021 Cuma 12:08

Price'ın perşembe günü düzenlediği basın toplantısında bir gazeteci, "Son günlerde ortalarda dolaşan bir iddiayla ilgili sizi kayda almak istiyorum. Türkiye, S-400'leri İncirlik'teki NATO üssüne yerleştirmek için hiç teklif sundu mu?" diye sordu.

Gazeteci ve Ned Price arasındaki diyalog şöyle devam etti:

Ned Price: S-400 konusundaki duruşumuz...

Gazeteci: S-400 konusundaki duruşunuzu biliyorum. Hiç onları İncirlik'e yerleştirmek için spesifik bir teklif oldu mu diye soruyorum. Türkiye veya ABD tarafından böyle bir talepte bulunuldu mu?

Ned Price: Şu konuda çok açık olalım. S-400'ler NATO ekipmanlarıyla uyumsuzdur. NATO teknolojilerinin güvenliğini tehdit ediyorlar. Aynı zamanda Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak taahhütleriyle de uyumsuzdu. Türkiye'ye daha önce bu çağrıda bulunduk ve S-400'leri elde tutmama konusunda çağrıda bulunmaya devam ediyoruz. Hatta ABD yasaları gereğince Türkiye'nin bu sistemleri elinde bulundurması CAATSA yaptırımlarını tetikledi. 

Aynı zamanda Türkiye uzun süredir kıymetli bir NATO üyesi. I yüzden Türkiye'nin S-400 sisteminin bir NATO üyesi olarak statüsüyle uyumsuz olduğunu anlaması bizim için ek önem taşıyor.

Gazeteci: Evet, ama evet...

Ned Price: Bu Bakan Blinken'ın verdiği mesaj. Tabii Başkan Biden'ın NATO zirvesinde Türk mevkidaşlarını da görme fırsatı olacak. Konuşmada nelerin olacağını şimdiden tahmin etmek istemem. Ama S-400'lere muhalefetimizi ve sistemin Türkiye'nin NATO üyesi statüsüyle uyumlu olmadığı konusundaki sıkı inancımızı defalarca dile getirdik. 

Gazeteci: Hala geçici bir çözüme ihtiyacınız var. Bu eski yönetimin ortaya attığı bir fikirdi. Bu yönetim bahsettiğimiz şeyi hiç geçici bir sonuç olarak gördü mü?

Ned Price: Önceki yönetimin ortaya attıkları konusunda konuşamam. Özel diplomatik konuşmalara da girmek istemem. Ancak şunu söyleyeyim; asla Türkiye'nin S-400'leri elde tutmasını kabul edeceğimize dair bir sinyal vermedik. Tekrar ediyorum; bu Türkiye'nin NATO üyesi statüsü ile uyumsuz. (T24)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.