29 Mart 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır8°C
  • Ankara13°C
  • İzmir17°C
  • Berlin9°C

RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGAL HAREKATINDA 6. GÜN

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı 6. gününde devam ediyor. Rusya, Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti olan Harkov’da bölge yönetim binasını bombaladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 6. gün

01 Mart 2022 Salı 15:18

Rusya: Hedefe ulaşana kadar operasyon sürecek

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın hedeflerine ulaşana kadar Ukrayna’daki operasyonunu sürdüreceğini ifade etti.

Şoygu, “Moskova’nın ana hedefi kendini Batı’nın yarattığı tehditlerden korumaktır” dedi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmediğini söyledi.

Rusya, Harkov’da bölge yönetim binasını vurdu

Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti Harkov’da bölge yönetim binası Rus güçleri tarafından vuruldu. Yaşanan patlama kameralara saniye saniye kayıt altına alındı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı saldırıda 10 kişinin yaşamını yitirdiğini 35 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

BM: Göç edenler yarım milyonu aştı

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ukrayna’daki sivil kayıpların ölçeğinin ve altyapı tahribatının “ilk günlerde bile endişe verici” olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler, Ukrayna’dan kaçanların sayısının yarım milyonu aştığını açıkladı.

Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı, Ukrayna’dan yaklaşık 350 bin mültecinin ülkesine sığındığını söyledi.

Ukrayna yabancı savaşçılara giriş hakkı verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, yabancı gönüllü savaşçıların ülkeye vizesiz girişini sağlayacak kararı imzaladı.

Kararda, “1 Mart’tan itibaren, sıkıyönetim dönemi için geçici olmak üzere, ‘Ukrayna Uluslararası Lejyon Birliği’ne katılmak isteyen yabancılar için ülkeye vizesiz giriş rejimi getirilmiştir” ifadesi yer aldı.

Kararın, Rusya vatandaşları için geçerli olmadığı bildirildi.

Zelenski: Müzakerelerde istediğimiz sonuç çıkmadı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

Harkov bombardımanının ardından Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi seçeneğinin düşünülmesi gerektiğini ifade eden Zelenski, “Böyle bir ülke BM Güvenlik Konseyi’nin üyesi olmamalı” dedi.

Ukrayna heyetinin katılımcısı ve Zelenski’nin danışmanı Mihail Podolyak, Rusya’nın başlattığı tahripkar sürece dair önyargılı bakışını sürdürüğünü söyledi.

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” diye konuştu.

Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, “Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.