20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara11°C
  • İzmir17°C
  • Berlin9°C

RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGAL HAREKATI

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı 3. gününde devam ediyor. Bugün sabaha doğru Kiev sokaklarında Ukrayna ordusuyla, Rus güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi. Zelenskiy ise ülkeyi terk ettiği iddialarını yalanladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatı

26 Şubat 2022 Cumartesi 15:09

Fransa, Manş Denizi’nde bir Rus kargo gemisini durdurdu

Fransa Donanması, Manş Denizi’nde St. Petersburg limanına gitmekte olan bir Rus kargo gemisini Rusya’ya yönelik ambargoyu deldiği gerekçesiyle durdurdu.

Fransız yetkililerin BBC’ye verdiği bilgiye göre donanma, yeni AB yaptırımları nedeniyle böylesi bir müdahale yaptı.

Bir yetkili “127 metre uzunluğundaki Baltic Leader adlı otomobil taşıyan gemi dün gece durdurulduktan sonra Fransa’nın kuzeyindeki Boulogne-Sur-Mer limanına götürüldü. Bu Fransız hükümetinin emriyle yapıldı. Geminin AB’nin yaptırım listesinde yer alan bir şirkete ait olduğundan şüpheleniliyor. Fransız gümrük memurları şu anda gemiyi inceliyor. Geminin tayfası da yetkililerle işbirliği içinde” dedi.

Rus haber ajansı RIA da Fransa’daki Rus büyükelçiliğinin Fransız yetkililerden açıklama talep ettiğini aktardı.

Ukrayna Sağlık Bakanı Lyaşko: İşgal başladığından beri 198 Ukraynalı öldü

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, Rusya işgali başladığından bu yana 198 Ukraynalının öldüğünü, bunlardan üçünün de çocuk olduğunu açıkladı.

Facebook hesabından bir paylaşım yapan Lyaşko, yaralı sayısının bin 115 olduğunu ve bunların 33’ünün çocuk olduğunu duyurdu.

Hollanda, Ukrayna’ya 200 uçaksavar füzesi gönderiyor

BBC Türkçe’nen Yusuf Özkan’ın haberine göre Hollanda hükümeti, en kısa sürede Ukrayna’ya 200 adet Stinger uçaksavar füzesi göndereceğini bildirdi.

Hollanda Dışişleri ve Savunma bakanlarının meclise verdiği bilgiye göre, Ukrayna’nın bu yöndeki talebine “silah ihracatı kriterlerine aykırı olarak istisnai durumlar göz önüne alınarak” kısa sürede yanıt verildi.

Stinger uçaksavar füzelerinin bir kısmı bugün Ukrayna’ya teslim edildi.

Kalan bölümü ise, en kısa sürede Ukrayna’ya gönderilecek.

Hükümet, Hollanda’nın “tıpkı diğer ülkeler gibi lojistik zorluklarla mücadele ettiğini” belirterek, “Savunma bakanlığı, müttefiklerle birlikte bu malzemeleri mümkün olduğunca çabuk teslim etmek için her türlü çabayı gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Stinger, 0,5 ila 5 kilometre mesafedeki uçaklara ve helikopterlere karşı konuşlandırılabilen kızılötesi güdümlü bir karadan havaya füze.

Hollanda ordusunda bir asker tarafından omuzdan ateşlenen portatif bir türü ile zırhlı tekerlekli bir araca monte edilen iki ayrı çeşidi kullanılıyor.

Bu arada Hollanda, Ukrayna’daki büyükelçiliğin ve tüm büyükelçilik personelini hızla Lviv’den Ukrayna sınırına yakın Polonya’nın Jaroslaw kentine taşıma kararı aldı.

Hollanda Büyükelçiliği daha önce güvenlik nedeniyle başkent Kiev’den Lviv’e taşınmıştı.

Büyükelçilik, Hollandalıların Ukrayna’dan ayrılmasına yardımcı olmak için çalışmaya devam edecek.

Ukrayna ve Rusya’dan karşılıklı savaş bilançosu

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500’den fazla Rus askerin “etkisiz hale” getirildiğini bildirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna ile sınırındaki bölgelere ilave askeri birlikler yerleştirmeye başladığı belirtildi.

Rus ordusunun kayıplarının arttığına işaret edilen açıklamada, “Rus birliklerinin tahmini kayıpları, 14 uçak, 8 helikopter, 102 tank, 536 zırhlı araç, 15 topçu ve ‘Buk’ füze sistemi.” ifadelerine yer verildi.

Rusya: 821 askeri tesis vuruldu

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Açıklamada Ukrayna askeri tesislerine bir seyir füzesi fırlatıldığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın askeri tesislerinin uzun menzilli Kalibr seyir füzeleriyle vurduğunu söyledi.

Rusya işgal harekatının başlamasından bu yana ise Rus ordunun 14 hava üssü ve 19 komuta tesisi de dahil olmak üzere 821 askeri tesisini vurduğunu ve 24 hava savunma füze sistemi, 48 radar, yedi savaş uçağı, yedi helikopter, dokuz insansız hava aracını imha ettiği iddia edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.