26 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara20°C
  • İzmir16°C
  • Berlin4°C

RUSYA’DA NAVALNİ’Yİ TEDAVİ EDEN DOKTOR ‘ANİDEN’ ÖLDÜ

Rusya’da Putin’e muhalif isimlerin başında gelen aktivist Aleksey Navalni’yi zehirlendiğinde tedavi eden doktor ‘aniden’ hayatını kaybetti.

Rusya’da Navalni’yi tedavi eden doktor ‘aniden’ öldü

06 Şubat 2021 Cumartesi 16:02

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e olan muhalefetiyle bilinen aktivist Aleksey Navalni 20 Ağustos 2020’de Tomsk-Moskova uçuşu sırasında kötüleşmişti.

Rusya yapımı Noviçok sinir gazına maruz kaldığı belirlenen Navalni’ye ilk müdahaleyi yapan 56 yaşındaki doktor Sergey Maksimişin yaşamını yitirdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre doktorun 28 yıldır görev yaptığı Omsk kentindeki hastaneden yapılan açıklamada, Anestezi ve Resüsitasyon Bölümü Başhekim Yardımcısı Sergey Maksimişin’in “aniden öldüğü” belirtildi.

Yapılan açıklamada Maksimişin’in kesin ölüm sebebine dair bilgi verilmezken, yerel basın doktorun ‘ani kalp durması’ nedeniyle öldüğünü yazdı.

Navalni’nin yurtdışında yaşayan çalışanı Leonid Volkov ise CNN’e verdiği demeçte, Maksimişin’in Navalni’nin Almanya’ya nakledilene kadar iki gün boyunca tedavisini üstlendiğini ifade etti.

Volkov, “Aleksey’in durumu hakkında herkesten daha fazla şey biliyordu” diye konuştu.

Öte yandan Navalni’nin metabolik bir rahatsızlık geçirdiği ve zehirlendiğine dair bir bulguya rastlanmadığı şeklinde rapor hazırlayan Omsk kentindeki hastanenin başhekimi Aleksander Murahovski ise bölgenin sağlık bakanlığına getirilmişti. Navalni ise raporda belirtilen teşhisin doğru olmadığını savunuyor.

Zehirlenme süreci

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif olan isimlerin başında gelen Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’dan Moskova’ya giden bir uçakta rahatsızlanmış ve uçak Omsk’a acil iniş yapmıştı.

Birkaç gün sonra Navalni’nin Noviçok sinir gazıyla zehirlendiği açıklanmıştı. Bunun ardından da Navalni, tedavi için Almanya’nın başkenti Berlin’e götürülmüştü.

Navalni’nin ekibi ve bazı araştırmacı gazeteciler, saldırıyı Rusya gizli servisinin gerçekleştirdiğini öne sürüyor. Aleksey Navalni ise zehirleme emrini doğrudan Putin’in verdiğini söylüyor. Kremlin yönetimi ise iddiaları sert bir dille yalanlıyor.

Putin, Navalni’nin Rusya istihbaratınca zehirlendiği iddialarını 17 Aralık 2020’de yaptığı geleneksel yıl sonu toplantısında “ABD özel servislerinin desteğini hissetmek eğlenceli. Ama Rusya istihbaratı onu öldürmek isteseydi o iş bitmişti” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.