20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara9°C
  • İzmir16°C
  • Berlin12°C

RUSYA QAMİŞLO’YA ASKERİ ÜS KURUYOR

Rusya’nın devlet haber ajansı TASS, Rus Ordusu’nun Suriye’nin kuzeyindeki Qamişlo kentinde bulunan sivil havaalanına, askeri bir hava üssü kurduğunu duyurdu.

Rusya Qamişlo’ya askeri üs kuruyor

14 Kasım 2019 Perşembe 15:16

Pantsir-S1 karadan havaya füze savunma sistemleriyle korunacak üsse şimdiden üç adet muharebe helikopterlerinin (iki adet Mi35, bir adet Mi8) de gönderildiği bildirildi.  

Ajansa konuşan üssün komutanı Timur Hocayev, böylelikle havadan denetim yapılacak alanın, Türkiye sınırı boyunca Irak sınırına kadar genişleyeceğini belirtti. Hocayev, üs sayesinde helikopterlerin devriye görevini kesintisiz yapabileceklerini ve hem bölgenin hem de helikopterlerin güvenliğinin sağlanabileceğini söyledi.  Üste, hava savunma sistemlerinin yanısıra, uçuş kontrol odası, uçuş öncesi eğitimi ve sağlık tesisleri de bulunacak.

Mardin’in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında bulunan Qamişlo, Türkiye ile Rusya arasında varılan, YPG’nin sınırdan 30 kilometre derinliğe çekilmesini, Türkiye ile Rusya’nın ise 10 kilometreye kadar ortak devriye yapmasını öngören Soçi Mutabakatı’nın dışında tutulmuştu.

ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini çekme kararına kadar, YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri‘nin kontrolünde bulunan ve Qamişlo’da Suriye Ordusu’nun kontrol altında tuttuğu alanlar da bulunuyordu. Havaalanı bu alanlardan biri ve Şam’dan Qamişlo’ya uçak seferleri düzenleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.