20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara20°C
  • İzmir15°C
  • Berlin6°C

RUSYA: KUZEY SURİYE ŞAM'IN KONTROLÜNE GEÇMELİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Rusya liderlerinin bir araya geleceği zirvede çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'in masaya yatırılacağını söyledi.

Rusya: Kuzey Suriye Şam'ın kontrolüne geçmeli

16 Ocak 2019 Çarşamba 14:10

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin'in 23 Ocak'ta beklenen görüşmesinde bir numaralı gündemin İdlib olacağı açıklandı.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, liderlerin çatışmasızlık bölgesi ilan edilen Suriye'nin kuzeybatı kentindeki son durumu ele alacaklarını söyledi.

Lavrov şunları söyledi:

"Rusya ve Türkiye arasındaki İdlib'le ilgili mutabakatların hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz. Ancak bu mutabakatlar, silahsızlandırılmış bölge de dahil İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinden hem Suriye ordusunun mevzilerine ve sivil hedeflere hem de Rusya'nın Hmeymim üssüne saldıran teröristlere tam özgürlük verilmesi anlamına gelmiyor. Dolayısıyla Putin ve Erdoğan'ın ana gündem maddesi İdlib'deki durum olacak."

"Kuzey Suriye bölgesi Şam'ın kontrolüne geçmeli" 

Erdoğan ile görüşmede güvenli bölge konusunu da tartışacaklarını belirten Lavrov, "ABD'li askerlerin çekilmesi sonrası bölge Suriye hükümetinin, ordusunun kontrolü altına girmeli. Bununla birlikte Kürtler için geleneksel olarak varlık gösterdikleri yerlerde gereken tüm koşulların sağlanması gerektiği anlayışı esas alınmalı." diye konuştu. 

Sputnik aktardığına göre Lavrov, “güvenli bölge” planlarına ilişkin olarak, Türkiye dahil tüm tarafların menfaatlerinin gözetildiği bir anlaşmaya varılmasında ısrarcı olacaklarını da sözlerine ekledi:

“Kuşkusuz Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkelerinin tümünün güvenlik çıkarları, varacağımız anlaşmaların birer parçası olacak.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.