19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara17°C
  • İzmir18°C
  • Berlin7°C

RUSYA: ANA TEHDİT ABD'NİN KONTROLÜNDEKİ FIRAT’IN DOĞUSU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye'nin bütünlüğüne yönelik ana tehdit ABD'nin kontrolündeki Fırat Nehri'nin doğu kıyısından yükseliyor” dedi.

Rusya: Ana tehdit ABD'nin kontrolündeki Fırat’ın doğusu

21 Eylül 2018 Cuma 20:30

Sergey Lavrov ile Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, Moskova'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Sergey Lavrov, Suriye'nin bütünlüğüne yönelik ana tehdidin ABD'nin kontrolündeki Fırat Nehri'nin doğu kıyısından yükseldiğini söyledi. 

Suriye muhalefetinin İdlib anlaşmasının ülkenin bütünlüğünü bozacağı yönündeki değerlendirmelerine değinen Lavrov şunları söyledi:

“Bu değerlendirmelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararında altı çizilen Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme amacına hizmet ettiğini söyleyemeyiz. Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik ana tehdit, ABD'nin doğrudan kontrol ettiği ve fiiliyatta bağımsız özerk yapıların kurulduğu Fırat'ın doğusundan yükseliyor.” 

Lavrov, Rus ve Türk askeri yetkililerin Suriye'nin İdlib kentinde kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde mutabakat sağladığını ifade etti. 

Rusya ve Türkiye'nin İdlib kararını 'ara adım' olarak nitelendiren Lavrov, silahsızlandırılmış bölgenin Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini kaydetti. 

Lavrov, "Bu elbette ara adım, zira sadece bir silahsızlandırılmış bölge kuruluyor. Ancak bu aynı zamanda gerekli bir adım, zira bu bölgenin kurulması, İdlib gerilimi azaltma bölgesinden Suriye ordusu mevzilerine ve Hmeymim'deki Rus üssüne saldırıları önleme imkanı sunacak. İdlib anlaşması, her şeyden önce terör tehdidinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor" ifadelerini kullandı. 

Lavrov, El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) militanlarının ve tüm ağır silahların ekim ayı ortasına doğru silahsızlandırılmış bölgeden çıkması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.