29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır7°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin9°C

RTÜK’TEN HABERTÜRK’E ‘DEVLETİN ORDUSU KATAR’A SATILMIŞ’ CEZASI

​RTÜK, CHP’li vekil Ali Mahir Başarır’ın canlı yayında kullandığı “Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış” ifadesi nedeniyle Habertürk’e beş kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası verdi.

RTÜK’ten Habertürk’e ‘devletin ordusu Katar’a satılmış’ cezası

02 Aralık 2020 Çarşamba 20:40

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Habertürk’e beş kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası verdi.

RTÜK, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın 28 Kasım’da Habertürk’teki ‘Gerçek Fikri Ne’ programında “… öyle bir noktadayız ki Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış. Ben değer biçemiyorum, 20 milyar dolar olduğu söyleniyor, 50 milyon dolara satılmış. Birileri mandacı olmuş” sözleri nedeniyle 29 Kasım’da inceleme başlattığını duyurmuştu.

Bugünkü toplantıda konuyu ele alan RTÜK, Habertürk’ün Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz” ilkesini ihlal ettiğine hükmetti.

RTÜK üyeleri Okan Konuralp ve İlhan Taşçı, ‘devletin varlık ve bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı yayın’ gerekçesiyle verilen karara karşı oy kullandıklarını açıkladı.

Üst Kurul’un bugünkü toplantısında, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Tank Palet Fabrikası- Katar ilişkisiyle ilgili sözleri görüşülmüş; yayıncı kuruluşa oy çokluğuyla yüzde 5 İdari Para Cezası ve 5 kez program durdurma cezası verilmiştir (+)

— Okan Konuralp (@okonuralp) December 2, 2020

Taşçı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Kanal benzer ihlalden 2. kez ceza alırsa yayını 10 gün durdurulacak. 3. kez ceza alması halinde ise Habertürk’ün yayın lisansı iptal edilecek” dedi.

RTÜK’ün Habertürk’e verdiği cezanın dayanağı yasadaki en ağır yaptırım 8/1/a maddesi. Kanal benzer ihlalden 2. kez ceza alırsa yayını 10 gün durdurulacak. 3. kez ceza alması hainde ise Habertürk’ün yayın lisansı iptal edilecek! Kararda ben ve Sn. @okonuralp karşı oy kullandık.

— İlhan Taşcı (@ilhantasci) December 2, 2020

Habertürk: Haksız, hukuka aykırı ve antidemokratik

Söz konusu ceza ile ilgili Habertürk’ten yapılan açıklamada ise, “Bu haksız, hukuka aykırı ve antidemokratik müeyyideye karşı her türlü yargısal denetime başvuruda bulunacağız” denildi.

RTÜK'ün verdiği haksız, hukuksuz, demokrasiye aykırı ve çoğulcu yayıncılığa infaz niteliğindeki cezayla ilgili Habertürk TV'den açıklama… pic.twitter.com/Mfd3bAFVXv

— Habertürk TV (@HaberturkTV) December 2, 2020

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.