22 Kasım 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara16°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

ROBOSKİ SORUŞTURMASI BİTTİ; SUÇLU YOK!

Roboski soruşturmasını yürüten askeri savcılık takipsizlik kararı verdi. İç hukuk yolu tamamen kapandı.

Roboski soruşturması bitti; suçlu yok!

07 Ocak 2014 Salı 10:17

Şırnak'ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski köyünde Aralık 2011'de 34 köylünü katledildiği soruşturmada Askeri Mahkeme "takipsizlik" kararı verdi.

Genelkurmay askeri savcılığın Uludere soruşturmasının bittiğini ve takipsizlik kararı verildiğini açıkladı. Askerlerin bir kusurunun olmadığı sonucuna varıldı. İç hukuk yolu tamamen kapandı.

Soruşturma dosyası daha önce görevsizlik kararı veren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından askeri savcılığa sevk edilmişti.

Türk savaş uçakları tarafından 28 Aralık 2011'de gerçekleşen katliama ilişkin açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildiği belirtildildi.

Ailesinden bir çok kişiyi kaybeden Ferhat Encü, twitter üzerinde soruşturmanın tamamlandığını ve takipsizlik kararı verildiğini söyledi.

Daha önce Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı vermişti. Askeri Mahkeme'nin kararı Roboski katliamının ikinci yıldönümü ardından geldi.

Hürriyet gazetesine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, karara tepki göstererek, "Birbirlerini aklıyorlar" dedi Tanrıkulu, "İddia ediyorum; Başbakan Erdoğan da bu olay yüzünden er ya da geç uluslar arası ceza mahkemesinde insanlığa karşı suç işlemiş bir insan olarak yargılanacak" diye ekledi.

Beştaş: Roboski katillerini aklamak için uygun zaman seçildi

BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın Roboski soruşturmasında takipsizlik kararı vermesini ve TSK'nın kusuru olmadığını vurgulamasının "yeni bir katliam" anlamına geldiğini belirtti.

'ARAŞTIRMA YAPILMADI, UYGUN ZAMAN YOKLANDI'

"Bu karar hiçbir yönüyle hazmedilmesi, kabul edilmesi mümkün olan bir karar değil. Karar, tekrar katliam işlenmesi anlamına geliyor. Katliamın sorumluların aklanmasıdır; karar bunu ifade ediyor. Roboskililer bir kez daha katledildiler" diyen Beştaş, soruşturmanın iki yıldır gizli yürütüldüğünü hatırlattı: "Gizli, bilgi verilmeden yürütülen bir soruşturmaydı. Biz hiçbir araştrmanın olduğuna, yapıldığına inanmıyoruz. Sadece aklama için uygun zaman ve zemin yoklandı ve Türkiye'de bu zemin şimdi mevcut; özellikle, gündeme bilerek konulan Balyoz, Ergenekon kararı, yargıyla ilgili yaşatılan kaos ve tartışmalar... Bunların hiçbiri karardan bağımsız değil."

Beştaş, kararda açıkça "TSK personeli görevini yaptı" denildiğini ifade ederek, "Bombalama da Bakanlar Kurulu'nun sınırötesi operasyona yetki veren tezkeresine dayandırılıyor. Yani, karara göre, emirler doğrultusunda katliam işlenmiştir, suç yoktur. Satır aralarında, bir adım öteye giderek 'Roboskililer suçludur' da diyorlar" dedi.

ASKERİ MAHKEME, ANAYASA MAHKEMESİ VE AİHM...

"Bu kararla Türkiye tarihinde katliamın cezasız olduğu, suç olmadığı bir kez daha hukuk tarihine geçmiştir" tepkisinde bulunan Beştaş, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını belirterek, "Başvuruyu hukuki prosedürü tamamlamak için yapacağız. Sonra Anayasa Mahkemesi ve ardından AİHM'e başvuru yapacağız" bilgisini verdi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi: Kararın ayrıntılarını medyadan öğrendik

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi,
takipsizlik kararının henüz kendilerine ulaşmadığını fakat kararın ayrıntılarını medyadan öğrendiklerini söyledi.

Tahir Elçi ise bu kararın ardından hukuki sürecin bitmediğini vurguluyor. Askeri savcılığın verdiği kararın “itiraza tabi” olduğunu belirtiyor.

Elçi, “Genelkurmay Askeri Mahkemesi nezdinde itirazda bulunacağız ve buradan çıkacak karara göre Anayasa Mahkemesi yolu açılmış olur.” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.