22 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir18°C
  • Berlin2°C

ROBOSKİ SIZDIRILMAYACAK!

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in 'raporlar basına sızması'uyarısından sonra ilk uygulama. Rapor çoğaltılmayacak, dağıtılmayacak...

Roboski sızdırılmayacak!

04 Mart 2013 Pazartesi 09:16

Alt Komisyon Başkanı İhsan Şener Uludere Raporu'nun çarşamba günü gündeme gelebileceğini açıkladı. Şener: "Rapor çoğaltılmayacak, dağıtılmayacak, okunacak" dedi.

Uludere Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, 14 aydır çalışılan ve aralık ayında biteceği duyurulduğu halde, hala açıklanmaması eleştiri konusu olan Uludere Raporu'nun, bu çarşamba günü görüşülebileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri seyahati heyetinde yer alan Şener, Akşam gazetesinin sorularını yanıtladı:

- Rapor neden bu kadar gecikti?

Aslında rapor 15 Ocak'ta tamamlanmıştı. Ancak o sıralarda bazı gazetelerde bu olayla ilgili olarak bir PKK'lıyla ilgili haberler çıktı. Bu gelişmeyi, çalışmamızın ve raporun seyrini etkileyebilecek önemde gördük. Ve söz konusu PKK'lının, Şırnak Karakolu ile soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Mahkeme'sine verdiği ifadeleri resmi yazıyla talep ettik. Bu da zaman aldı tabii.

- Geldi mi ifadeler? İçerik raporun seyrini etkileyecek nitelik taşıyor mu?

Evet, geçen hafta bize ulaştı. Ama bu kişi, bombardımana uğrayan değil, arkadan gelen bir başka gruptaymış. Bombardıman olunca kaçmış. İçinde olan birisi değil. Anlatımları da dolaylı.

- Bu durumda raporun seyrine, öngördüğünüz etkisi olmadı herhalde?

Hayır, üçüncü şahsın anlatımlarına dayandığı için esaslı etkisi olmuyor.

- Rapor ne zaman tamamlanıyor?

Sanırım çarşamba günü komisyona getirebiliriz. Biraz muhalefete de süre vermek lazım, muhalefet şerhi yazacaklarsa yazabilmeleri için. Çünkü raporu dağıtmayacağız okuyacağız.

- Neden?

TBMM Başkanı bir tamim yayımladı. Komisyon raporları, bundan böyle, Meclis Başkanlığı'na sunulmadan tamamlanmış sayılmayacak. Sebebi de şu: Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun raporu, başkanlığa sunulmadan önce basına sızdı. Bu da tepki yarattı. Benzer durumların bir daha tekrarlanmaması için, başkanlığa sunulmayan rapor bitmiş olmayacak. Biz de raporu çoğaltmayacağız.

- Çalışmada vardığınız en temel tespit ne oldu?

Şimdi bir sınır ötesi operasyon. Ama Şırnak'ta da normal bir devlet hiyerarşisi yok. Asker ile devlet idaresi arasında kurulması gerekli ilişkiler hiç kurulmamış. Ankara'da Harekat Dairesi, orada. Kaymakam dedi ki, ''Bana sorsalardı, 15 dakika içinde onların kaçakçı olduğunu öğrenip bilgisini verirdim'

- Sonuçta, koordinasyon zaafiyeti mi öne çıkıyor?

Öyle denebilir. Yerel makamlar, valilik ile askeri makamlar arasında. Askeri makamların da kendi arasında koordinasyon kopuklukları olmuş. Mülkiye müfettişlerinin olaydan hemen sonra hazırladığı raporda da buna paralel çok doğru ve yerinde tespitler var.

TBMM Başkanı Çiçek rapor için uyarmıştı

MECLİS Başkanı Cemil Çiçek, 22 Şubat'ta TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na gönderdiği yazıda, komisyonlarda yapılan çok önemli araştırmalar ve çalışmaların rapor haline getirildiğini ve bu raporların da sorunların çözümüne ışık tutucu ve yol gösterici olduğunu belirtti. Çiçek, şunları kaydetti: Zaman zaman söz konusu raporlar TBMM Başkanlığı'na sunulmadan kamuoyuyla paylaşılabilmekte ve basın tarafından çeşitli mülahazalara konu edilebilmektedir. Bu durum çeşitli sakıncalara yol açmaktadır. Bu nedenle komisyonunuz veya alt komisyonunuz tarafından üretilen raporların öncelikle ve ivedilikle TBMM Başkanlığı'na sunulması önem arz etmektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.