29 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır29°C
  • Ankara17°C
  • İzmir23°C
  • Berlin17°C

ROBERT FİSK: ESED GİTSE BİLE ORDU KALIR

Şam’da bulunan ünlü gazeteci Robert Fisk, Suriye’de iplerin ordunun eline geçmeye başladığını yazdı. Fisk’e göre, ordu Esed’den bile daha tehlikeli.

Robert Fisk: Esed gitse bile ordu kalır

15 Nisan 2013 Pazartesi 12:54

Dünyanın en önemli gazetecileri arasında gösterilen, Britanya’da yayın yapan Independent gazetesinin muhabiri Robert Fisk, iç savaşın sürdüğü Suriye’nin başkenti Şam’daki güç dengelerinin ordu lehine değiştiğini yazdı. Fisk, geçen hafta Şam’dan yazdığı ilk yazısında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in de birçok katliamdan sorumlu tutulan istihbarat örgütü El Muhaberat’tan kurtulmak istediğini belirtmişti. Fisk’e göre, Esed’e sadık askerlerden birçoğu da bu konuda kendisine destek veriyordu.

“Artık emir veriyorlar”

Ünlü gazeteci dün yayınlanan Şam’dan yazdığı ikinci haberinde ise, Suriye’de El Muhaberat’ın arka plana atılmasıyla yerini ordunun almaya başladığını belirtti. Ordunun 30 yıldır bir aracı olarak kullanıldıktan sonra, şimdi istediği kişiyi hapse atabilen, istediği yere operasyon düzenleyebilen bir güç haline geldiğine dikkat çeken Fisk, geçmişte istihbarat servisinin cephedeki komutanlara emir verebildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ancak şimdi cephedeki komuta tamamen ordunun elinde. Kararları artık komutanlar veriyor. Hata yaptıklarında ise askeri mahkemelerde yargılanıyorlar. Artık rejimin kolayca harcayabildiği adamlar değiller. Birleşmiş Milletler, Suriye ordusunun düzenli olarak savaş suçu işlediğini vurguluyor. Esed’in düşmanları için ordu, Esed’in kendisinden bile daha tehlikeli. Muhaberat gelip gidebilir ancak ordu kalacaktır.

Orduyu takip etmek gerekli

Rejim taşrada alan kaybettikçe ordunun şehir merkezlerindeki etkisi daha da artıyor. Suriye ordusu, ülkede operasyonlar düzenlemesi için 60 kişilik bir özel tim yetiştiriyor. Bu timin dikkatli bir şekilde seçilen üyeleri ülkedeki etnik yapının tüm temsilcilerini barındırıyor. Suriye’de bundan sonra takip edilmesi gereken en önemli unsur rejim değil. Beşşar Esed ya da gizli polis, Hür Suriye Ordusu veya El Nusra cephesi hiç değil. Bundan sonra bu savaşta izlenmesi gereken Suriye Arap Ordusu yönetimi olacak.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.