REZERVİMİZ ‘ŞOK’LARDAN KORUDU
Merkez Bankası Başkanı, “Döviz rezervi 93.2 milyar dolara yükseldi. Güçlü döviz rezervi iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesine katkı sağladı” dedi.
28 Aralık 2011 Çarşamba 13:23
Merkez Bankası’nın 2002 yılından itibaren toplam 76.2 milyar dolarlık net döviz alımı yaptığını belirten Başkan Erdem Başçı, “Döviz rezervleri aynı dönemde 73.3 milyar dolar artış göstererek 93.2 milyar dolara yükseldi. Güçlü döviz rezervi iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesine katkı sağladı” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2002 yılından itibaren toplam 76.2 milyar dolar net döviz alımı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu dönemde Merkez Bankası’nın döviz rezervleri de 73.3 milyar dolar artış göstererek 93.2 milyar dolara ulaşmış bulunuyor” dedi. Başçı, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde güçlü döviz rezerv pozisyonuna sahip olmanın iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesine ve ülkeye duyulan güvenin artırılmasına büyük katkı sağladığını vurguladı. Döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde rezerv biriktirmek amacıyla döviz alım ihaleleri düzenlediklerini hatırlatan Başçı, şunları söyledi:
İhaleleri durdurduk
“2011 yılı içinde küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle döviz piyasasına ilişkin aldığımız kararları sıkça gözden geçirmek durumunda kaldık. Geçtiğimiz temmuz ayında gerçekleştirilen Avrupa Birliği liderler zirvesinde alınan önemli kararların uygulanmasını ve piyasalara yansımasını yakından izleyeceğimizi belirterek, 25 Temmuz 2011’de döviz alım ihalelerini durdurduk. 4 Ağustos 2011’de yaptığımız Para Politikası Kurulu ara toplantısında, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin giderek güçlendiğini ve temmuz ayındaki Kurul toplantısında işaret etmiş olduğumuz risklerin belirginleştiğini belirtmiştik. Para Politikası Kurulu olarak, gelişmelerin yakından izlenmesi ve gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık.”
Vade 1 haftadan 1 aya çıktı
Başçı, 2 Ocak’tan itibaren bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları Döviz Depo Piyasası’nda kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası’ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesini 1 haftadan 1 aya yükseltiklerini bildirdi. İleri dönemde küresel kredi piyasalarında derinleşebilecek sorunların bankacılık sisteminin döviz likiditesinde doğurabileceği olumsuz etkileri hafifletmek amacıyla, döviz depo piyasasında kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası’ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesini kademeli olarak 3 aya kadar artırabileceklerini kaydeden Başçı, kurlardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceklerini vurguladı. Başçı, piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumlarının tespit edilmesi halinde piyasaya alım ya da satım yönünde doğrudan müdahale edebileceklerinin altını çizdi.
Kur hedefi yok dalgalanma sürecek
Erdem Başçı, 2012 yılında da dalgalı döviz kuru politikasına devam edeceklerini belirtirken, Merkez Bankası’nın döviz kurunu politika aracı olarak kullanmadığını vurguladı. Nominal ya da reel herhangi bir kur hedeflerinin bulunmadığını tekrarlayan Başcı, döviz alım ihalelerinin rezerv biriktirmek amacıyla yapıldığını anımsattı. Döviz kurlarının kurlarının 2012’de inişli çıkışlı bir seyir izleyebileceğini belirten Başçı şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nın hiçbir şekilde kur hedefi yok’ diye söylüyoruz. Fakat kurla ilgili bir görüşü olabilir ve zaman zamanda kurla ilgili görüşümüzü ifade etmemizde beis yok. “
Döviz talebinde azalma görüyoruz
Erdem Başçı, son günlerde piyasanın döviz talebinin oldukça azaldığını, talebin ağırlıklı olarak yurt içinden kaynaklandığını, bunun bir kısmıyla cari açığın finanse edildiğini, bir kısmının da kurumsal talep olarak yine yurt içinden geldiğini söyledi. O yüzden ortalama döviz satım miktarını kademeli bir şekilde aşağı çektiklerini, ama tam da sıfırlamadıklarını söyleyen Başçı, “Orada pencereyi açık tutuyoruz ki beklenmeyen, anormal bir gelişme olursa, hızlı bir şekilde orada döviz talebine cevap verelim, eğer ihtiyaç görürsek. Öyle esnek bir sisteme geçtik” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.