19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara21°C
  • İzmir20°C
  • Berlin8°C

REUTERS: TALİBAN ANKARA’NIN KABİL HAVAALANI’NIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Bir Taliban sözcüsü, Ankara’nın ABD’nin öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama önerisini reddetti. Taliban sözcüsü, Türkiye’nin de ülkedeki tüm askerlerini geri çekmesini istedi.

Reuters: Taliban Ankara’nın Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama önerisini reddetti

11 Haziran 2021 Cuma 11:02

Reuters’ın haberine göre, telefon mesajı aracılığıyla Türkiye’nin önerisi sorulan Taliban’ın Doha’daki sözcüsü Suheyl Shaheen, Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD’yle 29 Şubat 2020’de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler” dedi.

Gelecekte Türkiye ile yakın ilişkide olmak istediklerini ifade eden Suheyl Shaheen “Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan’ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz” diye konuştu.

Ankara ne önermişti?

Savunma Bakanı Hulusi Akar, “siyasi, mali ve lojistik destek” karşılığında Türk ordusunun Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda güvenliği saylayabileceğini söylemiş ve bu konuda ABD’li yetkililerle görüştükleri bilgisini vermişti.

TRT Haber’e konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, teklifle ilgili, “Bunları müttefiklerle, ABD’yle, diğer ülkelerle ve NATO’yla görüşüyoruz. Türkiye’nin önerisi, NATO çatısı altında olmasa bile, NATO ve önemli ülkelerin desteğiyle bazı ülkeler bu sorumluluğu üstlenebilir” demişti.

ABD, 29 Şubat 2020’de Katar’ın başkenti Doha’da Taliban ile anlaşma yapmış ve anlaşma gereğince 1 Mayıs’ta Afganistan’daki askerlerinin tamamını çekeceğini taahhüt etmişti.

20 Ocak 2021’de görevi devralan ABD Başkanı Joe Biden 1 Mayıs’ta tamamen çekilmenin mümkün olmadığını açıklamış daha sonra ise 11 Eylül’ün yıl dönümüne kadar ülkedeki tüm ABD askerlerinin çekilmesi talimatını vermişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.