16 Nisan 2024
  • İstanbul26°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara26°C
  • İzmir26°C
  • Berlin10°C

REUTERS: ERDOĞAN ABD ZİYARETİNİ İPTAL EDEBİLİR

Reuters ajansı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım için planlanan Washington ziyaretini Ankara'daki üç kaynağına sordu.

Reuters: Erdoğan ABD ziyaretini iptal edebilir

04 Kasım 2019 Pazartesi 16:02

Kaynaklar ziyaretin şu an için askıya alındığını söylerken, bir yetkili "Eğer atmosfer değişmezse, bu ziyaretin hiçbir anlamı olmayacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’ye karşı kabul edilen iki farklı karara tepki olarak 13 Kasım için planlanan Washington ziyaretini iptal edebileceği öne sürüldü. Reuters ajansına isim vermeden konuşan üç Türk yetkili, ziyaretin şu an için askıya alındığını söylerken iptal edilebileceğinin de sinyalini verdi.

‘ASKIYA ALINDI’

Yetkililerden biri, Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı ezici çoğunlukla tanıması ve Türkiye’ye yaptırım çağrısı yapan bir yasa tasarısını da yine büyük çoğunlukla kabul etmesi hakkında, “Bu adımlar iki ülke arasındaki ilişkilere ciddi biçimde gölge düşürüyor” deyip şöyle devam etti: “Bu kararlar nedeniyle, Erdoğan’ın ziyareti askıya alındı.” Aynı yetkili, ziyaretin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair nihai kararın henüz verilmediğini de ekledi.

‘ATMOSFER DEĞİŞMEZSE ANLAMI KALMAZ’

Reuters’a konuşan bir güvenlik kaynağı, hem Kongre’deki oylamaların, hem de Trump’ın Erdoğan’a Suriye’deki harekattan hemen önce yazdığı ve diplomatik teamüllere uymayan dili nedeniyle tartışma yaratan mektubun ilişkilere zarar verdiğini belirterek, “Eğer atmosfer değişmezse, bu ziyaretin hiçbir anlamı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

‘SOYKIRIM KARARINDA MEVCUT İKLİM SUİSTİMAL EDİLDİ’

Cumhurbaşkanlığı’na yakın olduğu belirtilen bir kaynak ise Ermeni Soykırımı’nın tanınması hakkında, “Bu kararı alırken, Washington’da Türkiye’ye karşı olan mevcut iklimi suistimal ettiler” yorumu yaptı.

Reuters’ın haberinde iki ülke arasında yaşanan S-400 ve F-35 krizine Suriye geriliminin ve Kongre’deki kararların eklendiğine dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanlığı’na yakın olan kaynak ABD Başkanı Donald Trump ile Erdoğan’ın ikili ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi. Kaynak, “İki liderin iyi bir ilişkisi var. Başkan Trump, kendi müesses nizamına rağmen Türkiye’yle iyi ilişkiler istiyor” dedi.

Erdoğan geçen hafta Meclis grup toplantısı çıkışında, ABD ziyareti ile ilgili soruya “Henüz kararımı vermedim, soru işaretleri var” yanıtını vermişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.