RESEPSİYONDA RENKLİ GÖRÜNTÜLER
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Mecliste resepsiyon verdi.
23 Nisan 2010 Cuma 23:08
Meclis Tören Salonundaki resepsiyona, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu; DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, CHP Genel Saymanı ve Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, BDP'li milletvekilleri Hasip Kaplan, İbrahim Binici ve Ufuk Uras, milletvekilleri; HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan; Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek; ABD, İsrail, Somali, Yemen, İsviçre büyükelçilerinin de aralarında bulunduğu yabancı misyon şefleri, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve bürokratlar katıldı.
TBMM Başkanı Şahin, kutlamaları kabul ettiği sırada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geldiğini öğrenince kapıya çıkarak kendisini karşıladı ve uğurlarken de arabasına kadar eşlik etti. Şahin, resepsiyona katılanlarla sohbet ederken, gecenin sonunda müzik dinletisi sunan sanatçıları da kutladı.
Şahin, Anayasa değişikliği görüşmelerinin iyi gittiğini, zaman zaman yaşanan hafif gerginliklerin ''İşin tabiatı gereği olduğunu'' söyledi.
LİDERLER AYNI KAREDE
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ile birlikte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanına gelerek, tokalaştı. Gül, sohbet sırasında, Şahin'e, ''Hava güzeldi, aslında dışarıda da olurdu'' dedi. Bu sırada, Başbakan Erdoğan da Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yanına gelerek sohbete katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'a, gazetecileri kastederek, ''askerliği soracaklarını'' dile getirdi. Bunun üzerine, Erdoğan, ''Onunla ilgili açıklamayı yaptık'' karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, ''Biz de öğrenelim'' sözleri üzerine, Erdoğan, terörle mücadele nedeniyle bedelli askerliğin uygun olmadığı kararına vardıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül ise ''Malumu ilan etmiş oldunuz'' dedi.
''EN SEVDİĞİM TÜRKÜ''
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Anayasa değişikliği teklifinin iki maddesine ilişkin CHP'ye öneri götürüldüğü konusundaki sorulara, ''Benim en sevdiğim türkü, 'Gaza niye gelmedin?'' karşılığını verdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bedelli askerlikle ilgili bir soru üzerine, ''Buna şahsen yana olduğumu bir televizyon programında da söyledim. Ama Genelkurmay, Milli Savunma daha iyisini bilir. Benim bildiğim bir konu olsa, üzerime giderdim'' diye konuştu.
Müzik dinletisinin yapıldığı gecede, konuklara, zengin bir açık büfe ikramı yapıldı.
ÇOCUKLARA AF KISA SÜREDE DEĞERLENDİRİLMELİ
TBMM Başkanı Şahin, resepsiyonda bir gazetecinin, ''MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çocuk affını gündeme getirmesiyle'' ilgili bir sorusu üzerine, Hükümetin bu konuda Adalet Komisyonuna gelmiş tasarısı bulunduğunu anımsattı.
Böyle bir tasarının komisyona kadar gelmesinin Hükümetin böyle bir düzenlemeyi yapmayı düşündüğünün en önemli delili olduğunu dile getiren Şahin, ''Bir ara bir nedenle o komisyonda biraz bekledi ama herhalde yakın bir zamanda görüşülerek Genel Kurula iner diye düşünüyorum. Hükümet de bu konuda bir düzenleme yapmak istiyor gördüğüm kadarıyla. Muhalefet partilerimizin de bu konuya olumlu yaklaştığını görüyorum. Sayın Bahçeli'nin bu konuda böyle açıklama yapmış olması bana göre kendileri açısından da doğrudur ve Hükümetin işini de kolaylaştıracaktır. Hükümetin bunu kısa sürede değerlendirmesinde yarar olduğunu düşünüyorum. Özellikle, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle bunun daha hızlandırılmasında yarar var'' diye konuştu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
''Başkanlık sistemiyle'' ilgili tartışmaların sorulması üzerine Şahin, şunları kaydetti:
''Başkanlık sistemi ilk defa gündeme gelmiyor. Özellikle akademik düzeyde bu öteden beri tartışılır. Türkiye başkanlık sistemine geçmeye hazır mı, değil mi, bunu ayrıca değerlendirmek gerekir. Ayrıca başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerdeki bu sistemi değerlendirmek, tahlil etmek, olumlu olumsuz yanlarını ortaya koymak, mukayese ederek, acaba böyle bir sisteme geçildiğinde nelerle karşılaşırız, ne gibi avantajları, dezavantajları olur, bunları gördükten sonra bir adım atmanın daha doğru olacağı düşüncesindeyim.''
Şahin, ''Olumlu yönü mü ağır basıyor olumsuz yönü mü?'' sorusu üzerine, ''Çok sağlıklı bir değerlendirme yapıldığı taktirde ben olumlu yanının olumsuz yanına galebe çalacağını düşünüyorum ama olumsuz yanları da olabilir, bunu bir tarafa atmayalım. Bu, tercih meselesidir. Bunun için Anayasa değişikliği gerekir. Önemli bir sistem değişikliğidir. Bunun parlamento düzleminde gündeme gelmesi halinde ciddi mutabakat arayışı içerisinde olmanın da mutlaka ciddi şekilde aranması gerektiği düşüncesindeyim'' görüşünü ifade etti.
Şahin, paralı askerlikle ilgili açıklamaların hatırlatılması üzerine ''ben de beklemiyordum zaten'' dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.