24 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara3°C
  • İzmir14°C
  • Berlin3°C

PYD: DEMOKRATİK KUZEY SURİYE FEDERASYONU PROJESİNİ İLETTİK

Moskova’da Suriyeli muhaliflerin toplantısına katılan PYD heyetinden PYD Fransa Temsilcisi Halid İsa, Rusya’nın kendilerine ‘kültürel otonomi’ önerdiğini ancak heyetin Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesinde ısrar ettiklerini söyledi.

PYD: Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesini ilettik

27 Ocak 2017 Cuma 15:08

Astana görüşmelerinin ardından Rusya’nın başkenti Moskova’da Suriyeli muhaliflerle görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, görüşmelere katılan 3 kişilik PYD heyetine ‘kültürel otonomi’ önerisinde bulunduğu belirtiliyor.

ANF’ye konuşan 3 kişilik PYD heyetinde yer alan PYD Fransa Temcilcisi İsa, Rusya’nın gündeminde Kürdler için ‘kültürel otonomi’ olduğunu belirterek, “Bizler de böylesi bir gündemin yeni yapılacak anayasada yer almasının yeterli olmayacağını belirttik” dedi.

1920'de yapılan bir öneride federal Suriye yapılanması örneğini Rus heyete hatırlattıklarını söyleyen İsa, “Onun için de yapılan önerilerin yetersiz kaldığını tekrardan vurgulayarak, bizim yapmış olduğumuz Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesinin daha doğru olduğunu savunduğumuzu kendilerine ilettik” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ile yaptıkları görüşmede esas olarak onların yaptığı öneri çerçevesindeki anayasanın nasıl olması gerektiği noktasında görüştüklerini söyleyen PYD Fransa Temsilcisi İsa, “Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı açıklamadan sonra, Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı Bagdanow ve birkaç Rus başkanlık yetkilisi ile görüşmemiz devam etmiştir. Konuşmamızın ekseninde yapılmış olan yeni anayasa teklifi ve önümüzdeki süreçte yapılacak Cenevre dördüncü toplantısı temel alınmıştır. Ve yaşanan engeller hakkında da herkes fikirlerini dile getirmiştir” dedi.

‘Türkiye yanlısı gruplar toplantıya katılmadı’

Cenevre'de yapılacak toplantının 28 Şubat'a ertelendiğini belirten İsa, “Burada yapılan konuşmada da bir kere daha ortaya çıktı ki, yapılacak olan bu toplantıya PYD ve Kürdlerin temsilcilerinin katılımı olmadan ve demokratik özerlik projesi esas alınmadan barışçıl bir müzakerenin yapılamayacağı noktasına vurgu yapıldı” dedi.

İsa, Türkiye yanlısı grupların bu görüşmede demokratik özerlik projesinin tartışılacağını ve daha etkin bir Kürd etkisinin ortaya çıkacağını anladıkları için toplantıya katılmadıklarını söyledi.

‘Kürdler için ‘kültürel otonomi’ gündemleri var’

Yapılan görüşmelerde Rusya’nın Kürdler için Kültürel Otonomi adı altında bir gündemi olduğunu söyleyen PYD’li İsa, “Bizler de böylesi bir gündemin yeni yapılacak anayasada yer almasının yeterli olmayacağını belirttik. Biz de onlara 1920'de yapılan bir öneride federal Suriye yapılanması örneğini tekrardan hatırlattık” dedi.

Yapılan önerilerin yetersiz kaldığını vurguladıklarını belirten İsa, “Bizim yapmış olduğumuz Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesinin daha doğru olduğunu savunduğumuzu kendilerine ilettik. Yapılan görüşmelerin devam etmesi gerektiği noktasında bir temennileri olmuştur ve bu toplantıya katılan bazı anayasa yapmaya çalışan kişilerin de yetersiz olduğunu ve bizden bu hususta daha fazla kendileri ile alıp vermemizi istediler” dedi.

‘Projenin kapsamlı dosyasını verdik’

“Bizim bazı Rus dostlarımızın çabaları gayet olumluydu” diyen PYD Fransa Temsilcisi İsa, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Biz de kendilerine Suriye'deki çoklu toplumsal ve kültürel gerçeklikten bahsederek yapmış olduğumuz Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesinin daha uygun olacağını ve iyi araştırılmış bir proje olduğunu vurguladık. Böylesi bir proje ile 3 yıldan beri Suriye'nin yüzde 20'sini kapsayan bir alanda yaşamı örgütlediğimizi belirttik. Yetkililer de bizim yaptığımız öneriler çerçevesinde bizden bu projemizin dosyasını istediler ve biz de onlara bütün yönleri ile hazırlanmış olan projemizi teslim etik. Son olarak da gene yetkilileri demokratik bir Suriye'nin ancak bizim yapmış olduğumuz proje ile barışa ve huzura kavuşacağını söyledik ve böylesi bir olumlu ortamda toplantımız sona ermiştir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.