07 Aralık 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır5°C
  • Ankara7°C
  • İzmir16°C
  • Berlin5°C

PROF. NACİ GÖRÜR’DEN DEPREM VE TSUNAMİ UYARISI

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, bir kez daha Kanal İstanbul projesi ile bağlantılı deprem riskine karşı uyarıda bulundu.

Prof. Naci Görür’den deprem ve tsunami uyarısı

29 Haziran 2020 Pazartesi 16:17

Kanal İstanbul’un Marmara’ya açıldığı kıta sahanlığında canlı faylar olduğunu gördüklerini söyleyen Görür, büyük bir tsunami tehlikesi olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından, Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, daha önce dile getirdiği Kanal İstanbul projesi ile bağlantılı deprem riskini bir kez daha vurguladı.

Prof. Görür, Küçükçekmece-Terkos Gölü arasındaki vadi boyunca yapılacak kazı çalışmaları nedeniyle vadi ve çevresindeki ekosistem, fauna ve floranın büyük ölçüde tahrip olacağını belirterek, projenin deprem riskini artıracağına dikkat çekmişti.

Bu vurgusunu yineleyen Prof. Görür, Cumhuriyet’ten İpek Özbey’e verdiği söyleşide, İstanbul’u bekleyen deprem gerçeğine işaret etti.

“Büyük bir deprem geliyor. Bunu ilan etmişiz, alarm vermişiz, dünyadaki bütün örgütlerin gündeminde İstanbul’un beklediği deprem var” dedi.

Kanal İstanbul’un deprem riskini artıracağını belirten Görür, “Bakın ‘deprem olmayı arttırır’ demiyorum, riskini arttırır. Deprem olduğu zaman olabilecek zararın hesabıdır risk” diye konuştu.

“Bir kere depremden bağımsız Kanal İstanbul yapılmamalı. Jeolojik açıdan son derece sakıncalı, tehlikeli, İstanbul’un başında Demokles’in Kılıcı gibi problem çıkartacak, korku içinde yaşamamıza neden olacak bir proje.
 

“Bu kanalın güzergâhı özellikle Çekmece Gölü’nün kuzeyinde Sazlıdere’den başlayıp, Marmara’nın kıta sahanlığına açıldığı yere kadar olan bölge jeolojik olarak tam anlamıyla anormal tehlikeli ve riskli yerler.
 

“Deprem olmamasına rağmen kaymalar, heyelanlar oluyor. O bölgedeki arazi stabil değil, şu anda bile kayıyor. Depremde haşat olur buralar.
 

“İkincisi bu Kanal İstanbul’un Marmara’ya açıldığı kıta sahanlığında deniz araştırmalarında gördük. Bizden önce de arkadaşlarımız yaptıkları araştırmalarda canlı faylar olduğunu gördüler. Bu fayların boyutlarını tam olarak araştıramadık ama canlı oldukları kesin. Olası bir depremde bu faylar harekete geçmek suretiyle kanalın Küçükçekmece’ye kadar olan her yerini tarumar eder. Bundan kaçış yok.
 

“Heyelanlar, bu faylar tarafından aşırı tetiklenebilir. Kaldı ki büyük bir tsunami tehlikesi var. Tsunami bu kanala girdiği zaman, o sırada kanalın içinde gemi falan varsa onu da sürükler götürür ve bir yerlerde taşıdığı malzemelerle kanalı tıkadığı an orada bir barajlanma olur. Bütün kanalın etrafını deniz basar. Bir daha da orayı kurtaramazsın.”

Minimum 7.3’lük depremin “geleceğini” ifade eden Görür, “Şakası yok. İstanbul gibi yapı stokunun yüzde 60’ının zafiyet içinde olduğu bir yerde bunun sonuçları çok büyük olacak” uyarısında bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.