30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara15°C
  • İzmir14°C
  • Berlin13°C

PKK'DA DEĞİŞİKLİK: NASIL OKUNMALI, NE ANLAŞILMALI?

Radikal yazarı Cengiz Çandar'ın bugün yayınlanan 'PKK'da değişiklik: Nasıl okunmalı, ne anlaşılmalı? ' başlıklı yazısı...

PKK'da değişiklik: Nasıl okunmalı, ne anlaşılmalı?

11 Temmuz 2013 Perşembe 12:19

Abdullah Öcalan'ın bilgisi ve hatta isteği dışında böyle bir değişiklik yapılamayacaksa niçin yapıldı ve bundan ne anlamak gerekir?

Murat Karayılan’ın, yerini Cemil Bayık’a bıraktığı haberi, dün sabah Türk medyasının üzerine yıldırım gibi düştü. Ankara –yani devlet ve hükümet mahfilleri- bu haberden nasıl bir sonuç çıkardılar bilinmez ama İstanbul’daki medya çevreleri acele yorumlara gitmekte gecikmediler.

En kestirme ve en fazla rağbet gören yorum, Cemil Bayık’ın ‘şahinliği’ne gönderme yapılarak, Murat Karayılan’ın yerini almasının ‘çözüm süreci’nin bundan böyle zorlaştığı ve PKK’nın ‘savaş hazırlığına başladığını’ öne sürüyor.

Haber, ANF’de (Fırat Haber Ajansı) yukarıda belirttiğimiz manşetten haberden ayrı ama ‘flaş’ olarak sabah 09.30’da verilmiş ve aynen şöyle:

“KONGRA GEL 9. Genel Kurulu’nda KCK sisteminde değişikliğe gidildi ve eşbaşkanlar değişti. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’na Cemil Bayık ve Besê Hozat gelirken, KONGRA GEL Eşbaşkanlığı’na ise Hacer Zagros ile Remzi Kartal seçildi.

30 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında, Kürdistan’ın dört parçası ile yurtdışından 162 delegenin katıldığı Genel Kurul’da KCK sistemi yeniden ele alarak KCK Genel Başkanlık Konseyi ile Eşbaşkanlık’tan oluşan iki yeni organın oluşumuna gidildi.

Tarihi kararlar alınan 9. Genel Kurul’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan oybirliğiyle yeniden KCK Genel Başkanlığı’na seçildi. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’na Cemil Bayık ve Besê Hozat seçilirken, iki kadın ve iki erkekten oluşan toplam dört yardımcı da seçimlerle belirlendi.”

Sözünü ettiğim ‘sembolizm’, ANF’nin foto galerisinde de yansıyordu. Cemil Bayık’lı kongre fotoğraflarında Murat Karayılan’a Cemil Bayık ve yeni ‘Eşbaşkan’ Bese Hozat ile birlikte, tek başına ayrı ayrı yer verilmişti. Ayrıca Duran Kalkan’ı konuşma yaparken gösteren, Cemil Bayık, Mustafa Karasu, Sabri Ok, Murat Karayılan hepsini yan yana bir arada otururken gösteren fotoğraflar.

Devamı için

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.