24 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara1°C
  • İzmir9°C
  • Berlin10°C

PETROL 45 DOLARA DÜŞTÜ, RUBLE ÇÖKTÜ

Brent çıkışlı petrolün varili son 6 yılın en düşük seviyesi olan 45 dolara gerilemesinin ardından Rusya mali piyasaları olumsuz etkilendi.

Petrol 45 dolara düştü, ruble çöktü

13 Ocak 2015 Salı 11:59

Brent çıkışlı petrolün varili son 6 yılın en düşük seviyesi olan 45 dolara gerilemesinin ardından Rusya mali piyasaları olumsuz etkilendi.

Hızla yükselen dolar 188 kapek artışla 65 doları bulurken, 240 kapek artan avro da 77 rubleye yükseldi. Böylece ruble 17 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Bütçe gelirlerinin önemli bir kısmı petrol ve doğal gaza bağlı olan Rusya, fiyatların düşmesinden doğrudan etkileniyor. Petrol varil fiyatlarının 1 dolar gerilemesi Rusya’ya yıllık bazda 2 milyar dolar gelir kaybı olarak yansıyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Rusya’nın notunu düşürmesi, Standard & Poor's’un önümüzdeki günlerde Rusya’yı yatırım yapılabilir ülkeler listesinden çıkaracağı söylentileri endişeleri artırıyor.

Uzmanlara göre vergi döneminin yaklaşması nedeni ile 15 Ocak’tan sonra ruble yeniden değer kazanmaya başlayabilir. Petrol fiyatlarında artış yaşanmadan rublenin hızla güçlenmesi beklenmiyor.

Ukrayna krizi, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol varil fiyatlarının düşmesi, jeopolitik gelişmeler ve ekonomik durgunluk nedeni ile Rusya ekonomisi zor günler yaşıyor.

Rusya borsaları da gelişmelerden olumsuz etkilendi. Dolar bazlı RTS endeksi MSİ 11:30’da yüzde 3,12 kaybederek 733 puana gerilerken, ruble bazlı MICEX endeksi de yüzde 0,04 düşüşle 1511 puana geriledi.

RUHANİ: PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRENLER PİŞMAN OLACAK

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol fiyatlarını düşüren ülkelerin bu karardan pişmanlık duyacaklarını söyledi.

Devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında Hasan Ruhani, üretimi kısmayarak fiyatların düşmesini sağlayan Suudi Arabistan ve Kuveyt'i uyardı. Ruhani, "Eğer İran petrol fiyatlarının düşmesinden zarar görürse, bilin ki Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi petrol üreticisi ülkeler İran'dan daha fazla zarar görür." dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.