26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara23°C
  • İzmir19°C
  • Berlin8°C

PEŞMERGE KAMPINDA DOĞDU, ALMANYA'DA MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

İran'daki Peşmerge kampına saldırılar sırasında doğan Hetav Tek, Almanya’nın Bremen eyaletinde yapılan seçimlerde “Jin, Jiyan Azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganı ile CDU'dan milletvekili seçildi.

Peşmerge kampında doğdu, Almanya'da milletvekili seçildi

20 Mayıs 2023 Cumartesi 17:59

İran’daki Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) kamplarına rejimin bombardımanı sırasında dünyaya gelen Hetav Tek, Almanya’nın Bremen eyaletinde yapılan seçimlerde “Jin, Jiyan Azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganı ile milletvekili seçildi.

Medyascope'tan Ferit Aslan'ın haberine göre, Türkiye’den 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle ayrılan ve 36 yıl sonra ülkesine dönen eski Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Sekreteri Mesut Tek’in kızı olan Tek, Almanya’nın Bremen eyaletinde 19 Mayıs'ta yapılan milletvekilliği seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) adayı olarak vekil seçildi.

hetsv-tek-460.jpg

İSMİNİ KASIMLO VERDİ, SORANİCEDE 'GÜNEŞ' DEMEK

Hetav Tek’in babası Mesut Tek ile peşmerge kamplarında kızıyla çekilen fotoğrafı, sosyal medyada paylaşılırken, Hetav ismini ise eski İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Abdurahman Kasımlo'nun kendisine verdiği öğrenildi. Hetav, Soranice’de güneş demek

Mesut Tek, 1975 yılında Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) çalışmalarında yer aldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle Türkiye’den ayrılarak İran’a gitti. İran’da Abdurahman Kasımlo’nun genel sekreterliğini yaptığı İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin peşmerge kamplarında uzun süre kaldı. 2003 yılında yapılan yedinci kongrede PSK’nin genel sekreterliğine seçilen Tek, 36 yıl aradan sonra 2015’te Türkiye’ye döndü. Genel sekreterlik görevini geçen yıla kadar devam ettiren Mesut Tek, Almanya’da yaşıyor. (medyascope, duvar)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.