19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara22°C
  • İzmir21°C
  • Berlin8°C

'PEŞMERGE FİLMİ' 50 TV’DE YAYINLANACAK

Yönetmenliğini Hogır Hırori ve Şinwar Kemal’in yaptığı mayın temizleme uzmanı şehit Peşmerge Fahır Berwari’nin hayatını konu alan “The Deminer” filmi, Duhok Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” ödülüne layık görüldü.

'Peşmerge Filmi' 50 TV’de yayınlanacak

07 Kasım 2018 Çarşamba 12:38

Hogır Hırori ve Şinwar Kemal’in ödül aldığı törende filmin kahramanı şehit Yarbay Fahır Berwari’nin ailesi de hazır bulundu.  

Fahır Berwari’nin 14 yıllık mücadeleci hayat hikayesini konu alan “The Deminer” filmi, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki film festivalinde gösterime giren 280 film arasından ödül alan 15 film arasında yer almıştı. Yönetmen Hogır Hırori, filmi 50 TV’de yayınlama kararı aldıklarını söyledi. 

8 çocuk babası Yarbay Fahır Berwari, girdiği çatışmalarda birçok kez ölümden kurtuldu ve bir bacağını kaybetti. Ancak pes etmeyerek en tehlikeli silaha karşı mücadele etti. 

Yönetmen Hogır Hırori Rûdaw’ın sorularını yanıtladı

Filminizin konusu nedir? 

Bir Peşmerge gibi arkadaşlarını tehlikeden kurtarmak için hayatını tehlikeye atarak cephede sadece elindeki pense ile mayın temizleyen Yarbay Fahır’ın hikayesini anlatıyor.  

Bu hikayeyi nasıl seçtiniz? 

IŞİD militanları Kürdistan’a saldırmadan iki gün önce Kürdistan’a dönmüştüm ve savaş cephesine gitmiştim. İnsanlar bana nasıl İsveç’ten savaş bölgesine döndüğümü soruyorlardı. Ancak ben onları dinlemedim. Çünkü savaşı televizyonlardan izlemeye dayanamıyordum. Savaş cephesindeki hikayeleri bütün dünyaya ulaştırmak istedim. İsveç medyasında çalışıyordum. Bu benim için önemliydi. Savaş cephesinde Yarbay Fahır’ı ilk gördüğümde çok şaşırmıştım. Daha önce de kendisini birkaç videoda görmüştüm. Daha sonra kendisiyle görüşerek bir belgesel hazırlamak istediğimi söyledim. Bunun hayatımız için tehlike olacağı düşüncesiyle ilk önce ikna olmadı. Her nasıl olduysa ikna ettik. 

Neden filminizin iki yönetmeni bulunuyor? 

Yarbay Fahır ile belgesel için konuştuğum zaman bana kendisiyle ilgili belgesel çeken başka bir kişinin de olduğunu söyledi. Onunla da konuşmamızı ve ikimizden birinin bu belgeseli çekmesi gerektiğini belirtti. Çünkü bu işin çok tehlikeli olduğunu ve ikimizin birlikte bu işi yapmaması gerektiğini ifade etti. Diğer arkadaşla konuştum ama ikna olmadı. İsveç’e döndüm ve bir daha o arkadaşla görüştüm. Daha sonra birlikte çalışmak için anlaştık ve arşivlerini paylaştılar. Belgesel için 3 yıla yakın çalıştık. İsveç sinema yetklilleri ile görüştüm ve fotoğraf çekimi için destek verdiler. 

Filminiz şu ana kadar kaç festivale katıldı? 

Birçok uluslararası festivale katıldığımız için şu anda kaç kez olduğunu hatırlamıyorum. Bu hafta üç festivalde gösterime girecek. Birçok festivalden bu film için talep var. En büyük belgesel festivali olan IDFA’da da en iyi film ödülünü aldı.

Film kaç tane uluslararası ödül aldı? 

Uluslararası festivallerde şu ana kadar 10 ödül aldı. Ayrıca Kürdistan ve dışarda ödül almaya ve saygı görmeye devam ediyor.

Filminiz onlarca uluslararası film festivali ve Duhok Film Festival’inde gösterime girdi. Sizin için ayrıcalığı neydi? 

Filmin Kürdistan’da gösterime girmesinden endişe duyuyordum. Uluslararası festivallerde filme ve kahramanına gösterilen ilginin Kürdistan’da gösterilmemesinden endişe ettim. Ama film bittikten sonra sahneye geldiğimde izleyicilerin filmin kahramanı için gözyaşı döktüklerini gördüm. İzleyicilerin filmi dakikalarca ayakta alkışlaması beni heyecanlandırdı. 

Şehit Fahır’ın eşi de ilk kez filmi izledi. Duyguları nasıldı? 

Evet ilk kez izledi. Çok şaşırdı. Büyük oğlu şok geçirdi. Babamı film ile daha iyi tanıdığını söyledi. Çünkü filmde birçok fotoğraf vardı ve babalarının her zaman ne yaptığından haberdar değillerdi. Eşi de hiçbir zaman bu kadar gururlanmadığını söyledi. 

Film uluslararası festivallerde nasıl bir etki yarattı? 

Film Amsterdam’daki IDFA Film Festivali’nde gösterime girdikten sonra Avrupa medyasında gündem oldu. Film festivalde 5 kez gösterildi. İzleyiciler bin 300 kişilik salonların önünde sıraya dizildiler. Büyük bir ses getirdi. Çok şaşırdılar. Dikkatimi en çok çeken şey, 25 yaşında Hollandalı bir kızın filmi izledikten sonra yaşlı gözlerle yanıma gelerek filmin afişini evine asmak istediğini söylemesi oldu. Bu beni çok memnun etti. 

Film kaç Avrupa TV’sinde yayınlanacak? 

Şu ana kadar 20 TV ile anlaşma yaptık. Ama 50 TV’de yayınlamaya karar verdik.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.