29 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin11°C

PENTAGON: SALDIRIYI İRAN DESTEKLİ GRUPLAR YAPTI

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak'ta IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin konuşlu olduğu Taci Üssü'ne yönelik düzenlenen roketli saldırıda 2 ABD'li askerin öldüğünü teyit etti.

Pentagon: Saldırıyı İran destekli gruplar yaptı

12 Mart 2020 Perşembe 21:20

Tüm seçeneklerin masada olduğunu duyuran ABD Savunma Bakanı Mark Esper, saldırının İran destekli Haşdi Şabi örgütü tarafından düzenlendiğini söyledi.

Esper, "Dün, Taci Kampı, İran destekli Şii milis grubun doğrudan ya da dolaylı olarak sabit bir platformdan gerçekleştirdiği saldırıya maruz kaldı. Bu açıkça koalisyon güçlerini hedef alıyordu." ifadelerini kullandı.

"Açıklığa kavuşturayım, ABD, halkımıza, çıkarlarımıza ya da müttefiklerimize karşı saldırılara tolerans göstermeyecek." diyen Esper, "Failleri adalete teslim etmek ve caydırıcılığı sürdürmek için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Tüm seçenekler de masada." diye konuştu.

Başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Taci Üssü, ABD'nin öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçlerinin merkez karargahı durumunda.

Üs, 11 Mart akşamı, çok sayıda katyuşa füzesi ile hedef alınmış, olayda 2'si ABD'li biri İngiliz, 3 asker ile bir ABD'li sözleşmeli personel hayatını kaybetmiş, 12 asker de yaralanmıştı.

Taci Üssü'nün saldırıya uğramasının ardından ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona bağlı savaş uçakları Suriye'de İran'a ait 3 askeri noktayı hedef aldı.

Koalisyonun hava saldırısında İran destekli Şii Haşdi Şabi örgütüne mensup 26 savaşçı öldürüldü. Yerel medya onlarca Haşdi mensubunun da yaralandığını aktardı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi isimli kuruluş, Suriye'nin Irak sınırına yakın Bukemal kentinde konuşlu Haşdi Şabi milislerinin bulunduğu noktaları hedef alan saldırılarda en az 26 savaşçının öldürüldüğünü duyurdu.

IŞİD karşıtı koalisyonda çok sayıda ülkenin askeri bulunuyor. Irak genelinde 5 bin 200 asker görev alıyor.

Yine IŞİD'e karşı savaşması için kurulduğu öne sürülen İran destekli Haşdi Şabi, Suriye'de Beşşar Esad yönetimi ile birlikte muhaliflere karşı savaşıyor. (Euronews)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.